Ştiri 20 iulie 2011
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.
Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Părintele Arsenie Papacioc s-a mutat la Domnul ieri dimineaţă.
Duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol suferea de mai mult timp de o serie de probleme cardiace şi renale, pentru care a fost internat de mai multe ori în decursul acestui an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Considerat unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei, părintele Arsenie Papacioc s-a născut pe 15 august 1914 în comuna Perieţi, din judeţul Ialomiţa.
S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Sihăstria.
A fost egumen la Mănăstirea Slatina, de unde a fost arestat şi dus la Suceava, iar după ani de detenţie, în anul 1976 a ajuns la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol, unde a slujit timp de 35 de ani.
Un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a rugat ieri pentru odihna şi mântuirea sufletului său, iar trupul neînsufleţit al duhovnicului a fost depus la biserica mănăstirii.
Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc va fi înmormântat mâine, la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol.
Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Cu acest prilej, Piaţa Aviatorilor din Bucureşti va fi survolată de formaţii de aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La eveniment participă reprezentanţi ai Ministerului Apărării, cadre militare şi veterani de război.
7 din 10 români cumpără medicamente fără să consulte un medic.
Jumătate din aceştia susţine că are suficientă pregătire pentru a-şi trata afecţiunile minore fără ajutorul medicului.
Agenţia Naţională a Medicamentului avertizează că automedicaţia poate avea efecte grave asupra oamenilor. Efectele adverse pot varia de la afecţiuni gastro-intestinale sau cardiace, în cazul unei persoane sănătoase, la cronicizarea bolilor, în cazul persoanelor bolnave.
În alte ţări ca Spania, Australia sau Japonia, s-a renunţat la remediile pe bază de nimesulidă, după ce mai multe persoane au raportat că au avut probleme la ficat din cauza lor.
Guvernul ar putea lansa în toamnă programul „Coşul pensionarului“.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu a declarat că în coaliţie a existat o „discuţie generală” privind acordarea de sprijin pensionarilor pentru achiziţionarea unor produse alimentare de bază la preţuri mai mici decât în magazine şi în acest sens se lucrează la un proiect de act normativ.
El a mai precizat că de acest proiect se vor ocupa consiliile locale.
România are cea mai mare suprafaţă agricolă pe cap de locuitor din Europa.
Raportul este dat de faptul că suprafaţa de teren arabil deţinută de România este cea de-a cincea ca mărime din Uniunea Europeană, în condiţiile unei densităţi a populaţiei mai mică decât a altor ţări.
În topul suprafeţelor agricole pe locuitor, România este urmată de Spania, Franţa, sau Polonia.
Potrivit raportului, productivitatea României la hectarul de grâu este, la ora actuală, cea mai redusă din Uniunea Europeană.
Oficialii Ministerului Agriculturii se arată însă optimişti pentru recoltele din acest an, astfel că ministrul Valeriu Tabără a estimat, recent, că valoarea producţiei vegetale se va situa între 10 şi 12 miliarde de euro, aproape dublu faţă de anul trecut.
Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României, pe domeniul telecomunicaţiilor.
Comisia a trimis cereri pentru obţinerea de informaţii celor 20 de state, printre care şi ţara noastră, care nu au luat încă măsuri pentru implementarea totală a reglementarilor europene în legislaţiile naţionale.
Noile reglementări oferă consumatorilor mai multe drepturi în privinţa serviciilor de telefonie fixă, telefonie mobilă şi acces la Internet.
Meteorologii anunţă că de mâine, vremea intră într-un proces de răcire.
Potrivit ANM, frontul atmosferic care traversează ţara de la vest la est va aduce un aer ceva mai rece.
Răcoarea se va menţine câteva zile, astfel că în weekend vom avea maxime de 30 de grade.
Totodată, vor fi şi ploi, mai ales în zona de munte, dar şi în restul teritoriului, unde izolat pot avea caracter torenţial, cu vânt şi cantităţi de apă însemnate.
Vremea rămâne răcoroasă şi vineri, dar ploile se menţin în nordul şi centrul ţării, iar maximele se vor situa între 22 şi 32 de grade.