Ştiri 9 august 2011
Săptămâna trecută,în capitala Bulgariei s-au încheiat lucrările unui forum intitulat “Religie pentru Oameni” la care au participat reprezentanţi ai bisericilor din Bulgaria şi alte 8 state, printre care şi România.
Tema discuţiilor a fost metodele prin care religia poate slujii păcii şi toleranţei şi provocările actuale existente în sânul diferitelor religii.
Participanţii au decis ca următoarea reuniune pe aceiaşi temă să se desfăşoare tot la Sofia, în luna octombrie a anului viitor.
Guvernul turc a aprobat restaurarea şi redeschiderea mai multor biserici ortodoxe şi armene.
În perioada următoare, credincioşii greci şi armeni vor participa la ceremoniile şi slujbele anuale săvârşite în mai multe biserici creştine de pe teritoriul Turciei
Cele mai importante ceremonii vor fi ţinute la Mănăstirea Sumela, de lângă oraşul Trapezunt, fosta capitală a Imperiului Bizantin, la biserica armeană din oraşul Van, socotită a fi cea mai mare biserică din Orientul Mijlociu, cu o capacitate de 3.000 de persoane,dar şi la Mănăstirea siriacă “Sfântul Eugen”, aşezată pe coasta sudică a Muntelui Izlo.
Printul Charles al Angliei se implică în restaurarea Mânăstirii Hilandar la Muntele Athos.
Luna trecută, oficialul englez a organizat în Anglia o recepţie pentru ajutorarea mânăstirii atonite, la care au participat peste 100 de persoane din Marea Britanie, Europa şi Statele Unite,alături de stareţul mânăstirii sârbe, Arhimandritul Metodie.
Mânăstirea Hilandar a fost lovită în anul 2004 de un incendiu accidental, care a distrus aproape trei sferturi dintr-o clădire construită în anul 1188.
Banii obţinuţi sunt destinaţi echipării şi restaurării atelierului de icoane şi a manuscriselor aflate în mănăstire.
Homosexualitatea nu trebuie privită ca un mod de viaţă.
Aceasta este concluzia unei scrisori pastorale publicată luna trecută de către Mitropolitul Ortodox Ioan al Americii şi Canadei.
Scrisoarea reafirmă învăţătura creştină conform căreia căsătoria este un act unic între un bărbat şi o femeie,ca expresie a iubirii divine, dar şi o instituţie care trebuie apărată împotriva atacurilor sexualităţii.
Totodată, homosexualii trebuie trataţi cu înţelegere, dragoste, şi milă, la fel ca toate fiinţele umane, pentru a fi ajutaţi să înţeleagă, să ceară ajutor şi să lucreze pentru vindecarea sufletului,prin pocăinţă.
În scrisoare se mai arată că Biserica primeşte pe cei care se luptă cu homosexualitatea şi care se străduiesc să respecte modul de viaţă ortodox, dar nu poate primi pe cei care caută o justificare a vieţii trăită în păcate.
Autonomia Ţinutului Secuiesc este promovată la Chişinău.
Afişe de propagandă pe care scrie: “Ţara secuiască. Susţinem independenţa”, au fost lipite în refugiile de autobuz şi pe stâlpii de iluminat public din mai multe sectoare ale capitalei Republicii Moldova.
Afişele mai conţin şi o hartă a zonei care ar reprezenta Ţinutul Secuiesc, dar şi o stemă istorică, deşi Ţinutul Secuiesc nu este o regiune cu statut oficial.
Fenomenul migraţiei medicilor şi asistentelor din România ia amploare.
Un studiu medical a descoperit că aproape 40 % dintre medici şi asistenţi doresc să emigreze.
Motivele sunt salarizarea mică, condiţiile periculoase de muncă şi calitatea scăzută a vieţii profesionale.
La Mamaia se deschide joi târgul de carte Gaudeamus.
Evenimentul va fi organizat într-un pavilion expozitional amplasat pe faleza din faţa Studioului Radio Vacanţa din Mamaia.
Vizitatorii vor găsi volume de poezie şi literatură de fictiune, memorii şi jurnale, albume de artă, cărţi de gastronomie, sport sau petrecere a timpului liber, dar şi volume din domeniul religios.
Programul de vizitare este zilnic între orele 16.00 şi 23.00, până luni, 15 august, iar intrarea este liberă.
Copii nu trebuie educaţi prin constrângere, ci educaţi şi pregătiti pentru viaţa reală.
Specialiştii susţin că baza educării libertăţii se pune din primii ani, când copilul are ca model părinţii.
O educaţie bună a unui copil presupune o libertate supravegheată, o preocupare permanentă a părinţilor şi o comunicare prin care să se abordeze toate faţetele realităţii.
Poliţia Română şi-a deschis conturi pe reţelele de socializare.
De la 1 august, instituţia poate fi găsită pe reţelele Facebook şi Twitter, iar în perioada următoare vor apărea conturi şi pe Youtube şi Flickr.
Prin aceasta, Poliţia Română doreşte să îmbunătăţească modalitatea de comunicare cu publicul şi presa, prin îmbunăţăţirea accesului la materiale informative în format multimedia.
Reţeaua Word Wide Web a împlinit zilele acestea 20 de ani.
Pe 6 august 1991, britanicul Tim Berners-Lee a lansat prima pagină web pe Internet, iar la ora actuală există aproape 20 de miliarde de pagini.
Specialiştii spun că nu trebuie să confundăm Internetul cu paginile web, deoarece Internetul este numai o reţea prin care se accesează paginile Web, prin intermediul unui program specializat de calculator, denumit Browser.
Cele mai populare browsere sunt la ora actuală Internet Explorer, Mozzila Firefox, Opera sau Google Chrome. .
În oceanul Atlantic s-a descoperit un vulcan de aur.
Situat la 3 kilometri adâncime, între insulele Azore şi Islanda, vulcanul scoate din adâncul Pământului aur, cupru, zinc şi sulfuri.
Descoperirea a fost făcută de oamenii de ştiinţă din Irlanda, însă exploatearea zăcămintelor va începe peste câţiva ani, datorită condiţiilor tehnologice speciale.
O centură fină ce conţine particule de antimaterie, denumite antiprotoni, a fost descoperită în jurul Pământului.
Descoperirea a fost făcută de un satelit ştiinţific şi confirmă o teorie mai veche, potrivit căreia câmpul magnetic al Terrei are capacitatea de a capta particule de antimaterie.
Specialiştii spun că centura descoperită reprezintă cea mai abundentă sursă de antiprotoni din apropierea Terrei.