Ştiri 16 septembrie 2011
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa, la slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Înălţarea Domnului” din localitatea Gheorghiţeni, judeţul Suceava, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la aducerea bisericii de lemn din Sadova.
Biserica rămâne în topul încrederii românilor.
Astfel, potrivit unui studiu, 73% dintre cetăţenii români spun că au încredere multă sau foarte multă în această instituţie.
De asemenea, românii se declară practicanţi religioşi: 90% dintre ei spun că merg la biserică la sărbătorile importante, 70% contribuie cu bani la Biserică, iar pentru 61% rugăciunea face parte din viaţa de zi cu zi.
Sondajul a fost efectuat în luna iunie, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane.
Italia a recunoscut oficial Biserica Ortodoxă Română.
Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit omologului său italian pentru recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române în Italia, dar şi pentru că Biserica Catolică a pus la dispoziţia românilor peste o mie de biserici unde să-şi ţină slujbele.
De asemenea, şeful statului român a primit din partea preşedintelui italian Ordinul Cavaler al Marii Cruci a Ordinului pentru Merit al Republicii Italiene.
Proiectul privind coplata în sănătate a fost respins de Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.
Proiectul Ministerului Sănătăţii urmează să fie supus la vot în plen.
Camera Deputaţilor este decizională, după ce Senatul a adoptat proiectul guvernului.
Ministerul Educaţiei va reintroduce învăţământul profesional de anul viitor.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea a spus că schimbarea privind reintroducerea învăţământului profesional va fi făcută în 2012 deoarece trebuie să existe o perioadă în care să fie pregătită legislaţia secundară.
Totodată, ea a precizat că în şcolile profesionale partea de teorie va fi redusă, iar partea de dobândire a meseriei va fi mai dezvoltată.
Poliţiştii rutieri vor avea lavaliere.
Inspectoratul General al Poliţiei Române urmează să achiziţioneze dispozitive de înregistrare audio şi video care vor fi montate pe maşinile Poliţiei Rutiere.
Agenţii vor avea lavaliere cu ajutorul cărora vor înregistra discuţiile cu şoferii opriţi în trafic pentru verificări.
Măsura are ca scop descurajarea faptelor de corupţie, chiar dacă acestea sunt iniţiate de şoferul contravenient sau de poliţist.
Astfel de dispozitive sunt folosite şi de poliţiştii americani, dar şi de cei germani, olandezi sau englezi.
Doi din trei români suferă de boli de inimă.
Potrivit medicilor, colesterolul mărit este unul dintre principalii factori de risc pentru aceste afecţiuni.
Specialiştii spun că 80% dintre bolile inimii pot fi prevenite respectând un stil de viaţă sănătos, ceea ce presupune exerciţii fizice şi un meniu echilibrat.
Nutriţioniştii recomandă legumele, fructele, cerealele, lactatele slabe, carnea de peşte şi lichidele, deoarece acestea completează o dietă echilibrată.
Deputatul Tudor Ciuhodaru cere adoptarea urgentă a legii pentru sănătate în şcoli.
Acesta susţine că lipsa educaţiei la orele de dirigenţie sau biologie a făcut ca România sa fie pe primul loc în Europa la nivelul numărului de avorturi, mame minore şi copii abandonaţi.
Potrivit statisticilor, în România există 8.500 de mame minore, iar peste 40.000 de copii sunt abandonaţi.
Compania Petrom a majorat ieri preţurile la carburanţi.
Astfel, un litru de benzină este mai scump cu 6 bani, iar unul de motorină cu 12 bani.
Ultima majorare efectuată de Petrom a avut loc la sfârşitul lunii trecute, când compania a scumpit atunci mai mult benzina şi mai puţin motorina, cu 7, respectiv 3 bani pe litru.
Comisia Europeană interzice de anul viitor comercializarea becurilor incandescente.
Astfel, fiecare român va plăti cel puţin 25 de lei pentru un bec economic, dar preţul acestora este mai mare de 50 de lei în funcţie de marcă şi puterea de iluminat.
Totodată, pentru înlocuirea becurilor de pe străzi costurile sunt mult mai ridicate.
Astfel, pentru înlocuirea tuturor becurilor din ţară, factura ar ajunge la aproape o jumătate de miliard de euro.
Australia a introdus “al treilea gen” pe paşapoarte.
Conform noilor reguli menite să combată discriminarea de gen, transsexualii şi cei de sex nedefinit vor putea să opteze pentru genul nedeterminat, bifând “X”.
Persoanele ale căror sex era diferit decât cel de la naştere puteau să îşi schimbe paşaportul cu genul pe care îl doreau numai după operaţia de schimbare de sex.