Ştiri 26 septembrie 2011
Tema o constituie Obezitatea – Cauze şi remedii şi va fi susţinută de doamna conferenţiar doctor Floarea Damaschin, care ne-a oferit câteva detalii.
Evenimentul se va desfăşura joi, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Banca Naţională a României va pune de astăzi, în circulaţie, în scop numismatic, o monedă dedicată aniversării a 450 de ani de la tipărirea Evangheliei în limba română.
Emisiunea numismatică are un tiraj de 500 de monede din argint, iar preţul de vânzare este de 360 de lei.
Aversul monedelor prezintă imaginea unei tiparniţe Gutenberg şi a două cărţi tipărite, valoarea nominală “10 LEI” şi un citat din Epilogul Evangheliei în limba română, tipărită de diaconul Coresi, în anul 1561.
Statul va deconta mai puţine servicii medicale de anul viitor.
Guvernul va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel încât statul să deconteze, începând cu anul viitor, tratamentul pentru mai puţine probleme de sănătate, iar serviciile considerate “neesenţiale” să fie furnizate doar în baza unor asigurări suplimentare, inclusiv private.
Angajamentul este inclus în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional şi aprobată la jumătatea lunii septembrie.
Românii nu vor alimente modificate genetic.
Potrivit unui sondaj, aproape 80% dintre cei intervievaţi au spus „NU” alimentelor modificate genetic.
De asemenea, există şi o pondere de 2,44% care cred că plantele modificate genetic ar putea fi utilizate pentru hrana animalelor, şi nu a oamenilor.
În Europa este autorizată cultivarea porumbului modificat genetic, pe plan local fiind cultivate aproape 590 hectare, în acest an.
Şase state din UE au interzis însă cultivarea acestui porumb, şi anume Franţa, Austria, Germania, Ungaria, Polonia şi Grecia.
Produsele lactate ar putea fi etichetate la fel ca vinurile.
Consumatorii vor şti regiunea de unde provine fiecare produs şi toate detaliile legate de provenienţă.
Măsura urmăreşte, pe lângă un control mai bun, şi impunerea pe piaţă a specialităţilor din anumite regiuni.
Noul sistem de etichetare va ajuta la impunerea pe piaţa internaţională a specialităţilor locale.
Fermierii consideră că măsura va conduce la o mai bună selecţie şi impunere pe piaţă a produselor de calitate.
Omenirea consumă în nouă luni mai mult decât poate produce într-un an.
De asemenea, principala resursă cu rol geopolitic în Orientul Mijlociu va fi apa, nu petrolul.
La astfel de concluzii a ajuns Organizaţia Naţiunile Unite, care spune că mare parte din apa potabilă este folosită la irigaţii.
La scară planetară, spaţiul destinat producerii hranei se extinde rapid, din cauza consumului pe cap de locuitor şi creşterii populaţiei, iar posibilitatea apariţiei foametei la nivel mondial creşte în fiecare an.
Potrivit unui raport al ONU, în România riscul de apariţie a foametei este mediu, la fel ca în state precum Bulgaria, Rusia, China, Argentina sau Brazilia.
Testele de evaluare iniţială pentru elevi au început de astăzi.
Rezultatele obţinute nu vor fi trecute în catalog, urmând să fie utilizate ca reper pentru măsurarea progresului şcolar.
Pentru elevii din anii terminali, testele vor avea specificul evaluărilor naţionale, respectiv cel al bacalaureatului.
Evaluarea va fi reluată la sfârşitul celui de-al doilea semestru.
Cel puţin 1.100 de angajaţi din sectorul energetic îşi vor pierde locul de muncă până la sfârşitul acestui an.
Aşa se arată în ultima scrisoare încheiată de Guvern cu FMI. Posturile lor vor fi desfiinţate în urma restructurării sistemului energetic de către Guvern.
Guvernul intenţiona iniţial să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi ia în calcul varianta alternativă de a crea două companii energetice mai mici.
Abuzurile asupra minorilor vor fi judecate de Consiliul de familie.
Codul civil, care va intra în vigoare la 1 octombrie, va aduce ca noutate Consiliul de familie.
Noua instituţie se va putea constitui pentru a supraveghea modul în care tutorele îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte îndatoririle cu privire la persoana şi bunurile minorului. Totodată, în cazul ocrotirii minorului prin părinţi, prin darea în plasament sau, după caz, prin alte măsuri de protecţie specială prevăzute de lege, nu se va institui Consiliul de familie.
Hepatitele virale B şi C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual, în întreaga lume.
De asemenea, potrivit statisticilor, la nivel naţional incidenţa hepatitelor A şi B este de 16 respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori.
Specialiştii atrag atenţia că este important să se testeze cât mai mulţi oameni, pentru a-şi putea schimba stilul de viaţă, pentru a putea fi urmăriţi de medici şi, la nevoie, să înceapă tratamentele specifice.