Ştiri 4 octombrie 2011
Cei de la conducere au argumentat prin faptul că preţul materialelor a scăzut din cauza crizei şi veniturile bugetului sunt insuficiente.
Subvenţia pentru construirea unei locuinţe prin credit ipotecar este în cuantum de 30% din costurile de construcţie a acesteia, dar nu mai mult decât valoarea echivalentă în lei a 15.000 de euro şi nu mai mult decât valoarea creditului ipotecar contractat.
Carburanţii, electricitatea, tutunul şi taxa auto vor fi mai scumpe de anul viitor.
Euro a depăşit oficial pragul de 4,35, cea mai mare valoare din ultimele 15 luni, iar accizele vor fi calculate la cursul BNR de ieri, care, cel mai probabil, se va afla în jurul acestei valori.
Astfel, tutunul şi cafeaua ar urma să se scumpească cu peste 2%.
De asemenea, carburanţii se vor scumpi cu patru bani pe litru, iar factura de curent va creşte cu aproape doi lei.
Pâinea feliată conţine până la opt tipuri de E-uri.
Jumătate din pâinea feliată de pe piaţă conţine între patru şi opt E-uri.
Cei mai mulţi sunt conservanţi care ţin la distanţă mucegaiurile sau diferiţi aditivi.
Specialiştii spun că aceste E-uri nu sunt toxice, dar unele dintre ele ar trebui consumate cu moderaţie.
Vestea bună este că există totuşi şi un număr mare de produse la a căror reţetă nu se folosesc aditivi, potrivit etichetei.
Meteorologii anunţă că vom avea o toamnă caldă.
De săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea simţitor în toată ţara, însă meteorologii spun că vom avea o toamnă caldă.
Săptămâna aceasta se vor înregistra şi 30 de grade în sudul ţării.
După 8 octombrie, temperatura se va apropia de cea normală pentru o lună de toamnă, 18 şi 20 de grade în sud şi cel mult de 15 grade în restul ţării şi va ploua în majoritatea zonelor.
În luna noiembrie, frigul va cuprinde toată ţara, însă temperaturile vor fi normale pentru perioada respectivă.
În sud-est, maximele vor fi cuprinse între 6 şi 8 grade, în timp ce în nord şi centru, acestea vor fi puţin peste zero grade.
O gaură uriaşă în stratul de ozon s-a deschis deasupra Arcticii.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceasta a fost provocată de temperaturile extrem de joase de la Polul Nord.
Gaura s-a deplasat timp de 15 zile deasupra Europei de Est, a Rusiei şi a Mongoliei, expunând uneori populaţia la un nivel ridicat de raze ultraviolete.
Gaura din stratul de ozon este în mod obişnuit mai mare în Antarctica decât în Arctica, deoarece la Polul Sud este mult mai frig.
Măsurătorile efectuate până în prezent la Polul Nord arată faptul că găurile din stratul de ozon variază şi sunt mult mai limitate decât în emisfera sudică.
Medicii români au inventat o metodă nouă de dializă.
Astfel, pentru dializă este folosit propriul organism, respectiv peritoneul.
Medicii folosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu care elimină urina fiziologic prin vezica urinară.
Procedeul se află în teste clinice la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti şi este o invenţie a medicilor români, premiată cu aur anul trecut, la Salonul de Inventică de la Geneva.
Stresul prelungit poate micşora creierul.
Substanţele chimice secretate de organismul uman în situaţii de stres prelungit sunt toxice pentru creier.
Un studiu realizat în Statele Unite arată că persoanele care suferă de stres perioade îndelungate sunt în pericol de a pierde din masa cerebrală.
Primele legături dintre stres şi micşorarea creierului au fost observate în cazul afaceriştilor de pe Wall Street, care sufereau de stres post-traumatic după atacurile din 11 septembrie 2001. Odată scanate creierele lor, s-a observat ca organul îşi micşorase volumul, ajungând să aibă aceleaşi dimensiuni cu cel al bolnavilor de demenţă.
Un alt studiu, realizat anul trecut, a arătat că stresul în perioada de mijloc a vieţii măreşte riscul apariţiei bolii Alzheimer la femei.
Bulevardul Marinarilor a fost redeschis circulaţiei.
Lucrările de asfaltare pe Bulevardul Marinarilor, între Poarta 1 şi Poarta 2, au fost finalizate de cei de la Confort Urban.
Iniţial, societatea Consiliului Local Constanţa a dorit păstrarea pietrei cubice, însă costurile de refacere a părţii carosabile erau foarte ridicate.
Subvenţiile europene pentru România ar putea fi reduse cu 50%.
Aceasta după ce mai multe ţări europene, în frunte cu Marea Britanie şi Franţa, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu efectul asupra finanţelor lor.
Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, România şi Ungaria ar urma să primească banii în cadrul planului Comisiei Europene de a accelera plata subvenţiilor către ţările care au primit pachete de salvare din cauza crizei economice.
Românii pot aplica, de astăzi la Loteria Vizelor pentru anul 2013.
Anunţul a fost făcut de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.
Astfel, cei care doresc sa aplice, pot face acest lucru până pe 5 noiembrie, iar formularele pot fi descărcate de pe site-ul Departamentului de stat american.
Ambasada precizează că persoanele care se înregistrează în program nu sunt obligate să plătească nicio taxă.
Legislaţia americană prevede că cei care aplica pentru Loteria Vizelor trebuie să aibă cel puţin studii liceale şi cel puţin doi ani de experienţă în muncă.