Ştiri 5 octombrie 2011
Acesta are ca scop promovarea conceptului de economie socială, a principiilor economiei sociale şi modelelor de bună practică în rândul actorilor sociali care gestionează activităţi economice şi servicii sociale.
Seminarul va avea loc mâine, la ora 10.00, la sediul Hotelului Royal, de pe Bulevardul Mamaia.
Evenimentul este organizat de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie Ialomiţa, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Profesorii români sunt cel mai prost plătiţi din Europa.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, cel mai bine plătiţi dascăli sunt în Luxemburg, Danemarca şi Austria.
Raportul arată că, la începutul carierelor lor, salariile brute de bază ale profesorilor sunt mai scăzute decât PIB-ul naţional pe cap de locuitor în toate ţările, cu excepţia Germaniei, Spaniei şi Portugaliei.
Numai în trei ţări, respectiv Cipru, Portugalia şi România este posibil ca profesorii să îşi dubleze salariile de bază pe parcursul carierei.
Datele sunt bazate pe anul şcolar 2009 – 2010 şi cuprind educaţia de la nivelul preşcolar şi până la cel secundar.
Preţul carburanţilor ar putea ajunge la 7 lei/litru anul viitor.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari din România, Ion Tache.
În cursul anului trecut, benzina şi motorina s-au scumpit cu 30%.
O nouă majorare de preţ a fost operată la 1 ianuarie, odată cu creşterea accizei la carburanţi, când preţul benzinei a depăşit 5 lei litrul, iar sortimentele de top au atins 6 lei.
Ion Tache susţine că, dacă statul nu va lua măsuri, situaţia se va agrava.
Noua taxă auto a fost aprobată de Comisia de administraţie a Senatului.
Noua metodologie de calcul a taxei de poluare stabileşte că aceasta va fi plătită o singură dată de către toţi cei care achiziţionează autovehicule şi le înmatriculează, precum şi de către cei care achiziţionează maşini pentru care nu a fost plătită această taxă.
Taxa se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon şi deprecierea autoturismului.
Proiectul Guvernului urmează să fie supus votului plenului Senatului, care este prima Cameră sesizată.
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii doar în condiţii de zăpadă şi polei.
Aşa spun reprezentanţii Poliţei Rutiere Constanţa.
Cauciucurile de iarnă sunt valabile pentru perioada 1 noiembrie -1 martie.
Dacă însă nu sunt condiţii de iarnă pe carosabil, gheaţă sau polei, se poate circula şi cu cauciucuri de vară, fără ca şoferii să fie amendaţi.
Europa riscă să devină deşert.
Studii recente ale ONU arată că 12 ţări europene suferă deja de pe urma deşertificării.
Printre acestea se află România, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Spania sau Cipru.
Deşi deşertificarea afectează doar 12 state membre ale Uniunii, comisarul european pentru dezvoltare subliniază că există pericolul ca în următorii zece ani acest fenomen să cunoască o răspândire mai mare în cadrul spaţiului european.
În acest context, comisarul european pentru mediu a lansat un apel către autorităţile de resort din ţările cu probleme să aibă mai multă grijă de soluri.
Examinatorii auto vor fi testaţi anual printr-o probă scrisă şi una practică.
Aşa prevede un proiect al Ministerului de Interne.
Dacă vor fi declaraţi “respinşi”, examinatorii au dreptul la o reevaluare după 30 de zile calendaristice, iar un al doilea test picat, îi va aduce însă în faţa unui nou examen de atestare.
În plus, o dată la cinci ani, pentru cel puţin cinci zile, examinatorii trebuie să şofeze pentru a-şi menţine şi dezvolta aptitudinile de conducere a vehiculului.
Alte mii de paturi din spitale vor fi desfiinţate până în 2014.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, deja au fost scoase din sistemul de finanţare peste 5.200 de paturi.
Reprezentanţii ministerului susţin că astfel vor fi economisite sume importante, toţi banii îndreptându-se către medicina primară.
Pe de altă parte, specialişti din Sănătate susţin că singurii care vor avea de suferit vor fi pacienţii.
Mai mult decât atât, medicii spun că vor ajunge în situaţia să interneze şi câte doi pacienţi într-un singur pat, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat, în condiţiile în care numărul de paturi încă nu fusese redus.
Uniunea Europeană va putea să sancţioneze statele indisciplinate bugetar.
Miniştrii de Finanţe europeni au aprobat noile reguli privind disciplina bugetară, pentru a preveni declanşarea în viitor a unei noi crize a datoriilor suverane.
Acestea permit penalizarea mai rapidă a ţărilor care încalcă limitele impuse de Uniunea Europeană datoriilor şi deficitelor bugetare, şi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012.
România şi Bulgaria au anunţat reunirea într-o şedinţă comună pe 12 octombrie.
Scopul îl constituie semnarea unor acorduri referitoare la construirea unor complexe hidroenergetice pe Dunăre.
De asemenea, în programul şedinţei vor fi prevăzute şi adoptarea unei declaraţii politice pentru cooperare la nivel înalt şi o posibilă cooperare în domeniul instruirii şi calificării poliţiştilor.