Ştiri 12 octombrie 2011
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 16, slujba vecerniei, la biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Paraschiva, din localitatea Cumpăna.
De asemenea, de la ora 18.30, Ierarhul nostru se va afla la o procesiune religioasă la Năvodari, iar vineri, Înaltpreasfinţia Sa va participa la sfânta liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din Iaşi, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Autoritatea Palestiniană a propus înscrierea Betleemului în lista Patrimoniului UNESCO.
În afară de cetatea de naştere a lui Hristos, palestinienii pregătesc prezentarea câtorva zeci de locaţii de mare importanţă pentru istoria umanităţii, precum Hebron, Mormântul Patriarhilor sau Ierihon, cel mai vechi oraş al lumii.
Totodată, palestinienii au înregistrat săptămâna trecută prima victorie diplomatică prin aprobarea unui text care vizează integrarea Palestinei pe lista ţărilor UNESCO.
O nouă Catedrală a Bisericii Ortodoxe Ruse va fi construită la Chişinău.
Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii s-a întâlnit duminică cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.
Primul ministru l-a informat pe Patriarhul Kirill, că este planificată să înceapă în primăvara anului viitor construirea unei Catedrale noi în Chişinău, urmând să devina “un simbol al unităţii societăţii moldoveneşti”.
De asemenea, el a dat asigurări, Sfinţiei Sale, cu privire la intenţia guvernului de a introduce Bazele Ortodoxiei în şcoli, astfel încât copiii să poată studia şi să crească cu dragoste de Dumnezeu.
ONU condamnă crimele comise împotriva copţilor din Egipt.
24 de persoane au fost ucise şi cel puţin 200 au fost rănite în ciocnirile care au însoţit o demonstraţie a creştinilor copţi în centrul oraşului Cairo.
Între timp, raportorul special al ONU privind libertatea religioasă a afirmat că guvernul trebuie să creeze o atmosferă de toleranţă religioasă şi de comunicare.
Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 a avut loc aseară în Marea Neagră.
Seismul s-a produs la o adâncime de 18 kilometri în nord-estul Bulgariei, în zona seismică Şabla.
Săptămâna trecută, un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter, s-a produs în ţara noastră, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 114 de kilometri.
Ciocolata ne poate îmbolnăvi.
Specialiştii de la Protecţia Consumatorilor spun că anumite sortimente conţin E-uri în exces, unele dintre ele periculoase şi în plus, nu respectă conţinutul minim de cacao.
Potrivit unui studiu, pe piaţa românească există sortimente care conţin până la opt aditivi alimentari.
Printre aceştia sunt şi unii periculoşi cum ar fi benzoatul de sodiu, caramelul, sau fosfatul de sodiu.
Cele mai multe E-uri pot fi găsite în ciocolata sau tabletele cu cremă de fructe, rom sau capuccino.
Specialiştii spun să ne uităm cu grijă la etichete şi să alegem ciocolata cu mai multă cacao, deoarece este mai sănătoasă.
Deputaţii au votat Ordonanţa privind amânarea până în 2016 a plăţii drepturilor câştigate în instanţă de bugetari.
Conform acesteia, sumele restante urmează a fi plătite eşalonat, chiar dacă instanţele hotărâseră ca banii să fie achitaţi până în 2012.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă.
Tiraspolul a decis să nu mai treacă la ora de iarnă.
Decizia a fost luată pentru a utiliza mai eficient lumina zilei, a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi odihnă a populaţiei şi a exclude acţiunile negative ale schimbărilor asupra sănătăţii oamenilor.
În urma acestei hotărâri, va exista o diferenţă de oră dintre Republica Moldova şi autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană pe parcursul a jumătate de an. Anterior, Rusia şi Ucraina şi-au anunţat intenţia de a renunţa să treacă la ora de iarnă, pe motiv că această tranziţie reprezintă o sursă de stres şi de afecţiuni în planul sănătăţii.
Senatorul Ioan Toma va depune un amendament pentru introducerea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani.
Amendamentul va fi înaintat comisiei speciale a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei.
De asemenea, europarlamentarul Cristian Preda s-a exprimat în favoarea acordării dreptului de vot de la vârsta de 16 ani, arătând că, dacă se poate munci de la această vârstă, ar trebui să se poată şi vota.
Constituţia în vigoare prevede că cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
Centrala nucleară de la Cernavodă se află în rândul celor mai performante centrale nucleare din lume.
Potrivit statisticilor internaţionale recente, Unitatea 1 se situează la nivelul lunii iulie, pe poziţia cinci în topul unităţilor nucleare din lume, având un factor de capacitate mediat pe ultimii trei ani de peste 96%.
Mai mult, în baza aceloraşi statistici, Unitatea 1 este pe primul loc în Europa, iar Unitatea 2 pe locul şapte în topul CNE din Europa.
Politicianul Ion Diaconescu a trecut la cele veşnice ieri seară, la vârsta de 94 de ani.
Acesta fusese tratat recent la Institutul de Cardiologie Fundeni, din cauza unor tulburări de ritm cardiac.
Ion Diaconescu s-a născut la 25 august 1917, în comuna Boteşti, judeţul Argeş, a fost inginer şi om politic naţional-ţărănist, preşedinte al PNŢCD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Arestat la 1 decembrie 1947, Ion Diaconescu a fost deţinut politic între anii 1947 şi 1964.
A demisionat din funcţia de preşedinte al PNŢCD la 27 noiembrie 2000, ulterior fiind ales preşedinte de onoare, în 21 ianuarie 2001.
Ion Diaconescu va fi înmormântat mâine, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.