Ştiri 17 octombrie 2011
În cadrul acestuia vor fi aprofundate sensul şi importanţa actuală a Sfintelor Taine ale Botezului şi Cununiei în viaţa Bisericii Ortodoxe, după cum ne-a relatat Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Simpozionul se desfăşoară la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, jud. Suceava şi se va încheia miercuri.
Organizatorii sunt Facultatea de Teologie ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Arhiepiscopia Tomisului.
Evenimentul este organizat în contextul declarării anului 2011 ca an omagial al tainelor botezului şi cununiei.
Preţul gazelor va rămâne neschimbat până la 1 ianuarie 2012.
Anunţul a fost făcut de preşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti.
Cu toate acestea, ANRE a majorat la 1 iulie în medie cu circa 10% preţurile finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică.
De asemenea, Ministerul Economiei a anunţat că programul de iarnă pentru înmagazinările de gaze naturale a fost finalizat, astfel încât România are în depozite aproximativ trei miliarde metri cubi gaze naturale.
Meteorologii au emis o atenţionare meteo privind vânt puternic şi ploi abundente în judeţul Constanţa.
Informarea este valabilă de astăzi, de la ora 12,00, până miercuri, ora 9,00.
În intervalul menţionat se vor înregistra temperaturi scăzute în toată ţara şi în regiunile sud-estice intensificări de vânt, cu viteze mai mari în zona litoralului, unde vor fi de peste 70-75 de km pe oră.
De asemenea, în judeţul Constanţa cantităţile de apă vor depăşi, izolat, 40 de litri pe metru pătrat.
Constănţenii vor avea căldură de la începutul lunii viitoare, în funcţie de evoluţia vremii.
RADET face, începând de astăzi, probe la rece pentru echilibrarea sistemului de distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru încălzirea locuinţelor.
De mâine, instalaţia de termoficare va fi umplută, iar în aceste condiţii, consumatorii sunt rugaţi să ia măsuri de izolare a imobilelor în care nu s-au finalizat lucrările pe instalaţia interioară pentru evitarea unor inundaţii.
Sistemele de încălzire centralizată trebuie declarate.
Proprietarii locuinţelor care montează centrale termice proprii au obligaţia legală de a depune, în termen de 30 de zile de la data semnării procesului verbal de instalare, declaraţii de impunere rectificative la Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa.
Cei care au depăşit termenul legal pentru depunerea declaraţiei fiscale, precum şi cei care au completat formularul cu informaţii eronate vor fi sancţionaţi cu amendă de la 50 la 500 lei.
Ierusalimul nu a dat nici un răspuns în problema bisericii cu hotel din Ierihon.
Patriarhia Română trebuia să stabilească cu Ierusalimul o întâlnire legată de această problemă.
Pe 9 mai, Patriarhia Ierusalimului a anunţat că a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română, ca urmare a construirii bisericii din Ierihon, fără aprobarea canonică necesară.
Reprezentanţii Patriarhiei Române au recunoscut ulterior, că nu au aprobare canonică pentru construirea unei biserici în Ierihon, însă au subliniat că vor continua demersurile pentru obţinerea acesteia.
Referendumul privind desfiinţarea judeţului Constanţa va avea loc pe 6 noiembrie.
Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea Prefecturii de anulare a hotărârii Consiliului Judeţean de organizare a referendumului.
În luna iunie, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă prin crearea a opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.
Fructele şi legumele crude scad riscul genetic de maladii cardiace.
Conform unui studiu, cinci porţii de fructe şi legume crude consumate zilnic pot reduce acţiunea negativă a unei gene care ar fi prezentă în organismul a circa o cincime dintre oamenii cu strămoşi europeni, vinovată de apariţia maladiilor cardiace.
La acest studiu au participat 27.000 de persoane, din Europa, China şi America Latină.
Rezultatele studiului sugerează că persoanele cu risc genetic mare care au adoptat o dietă bogată în fructe şi legume crude au prezentat ulterior probabilităţi de a se îmbolnăvi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scăzut.
Joi va demara recensământul populaţiei şi al locuinţelor.
Românii sunt obligaţi să-i primească în casă pe recenzori şi să le răspundă sincer la toate întrebările prevăzute în chestionar. Pentru refuzarea furnizării informaţiilor cerute, cetăţenii vor plăti amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.
Conform datelor înregistrate la ultimul recensământ realizat la nivel naţional, în 2002, populaţia României număra aproximativ 21.700.000 de locuitori.
Pământul va avea 7 miliarde de oameni, la sfârşitul acestei luni.
Creşterea rapidă a populaţiei planetei îi îngrijorează pe unii cercetători, care se tem că resursele de hrană ale planetei vor fi curând prea puţine.
Explozia demografică este însă în ţările sărace, precum Afganistanul şi cele din Africa, fapt alarmant pentru unii specialişti.
Potrivit estimărilor, în anul 2025, omenirea va atinge pragul de 8 miliarde, iar în 2083, de 10 miliarde.