Ştiri 25 noiembrie 2011
Aceasta s-a născut în anul 294 într-o familie nobilă unde a primit o educaţie aleasă.
S-a convertit la creştinism, motiv pentru care a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian.
Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine împotriva filosofiei păgâne greceşti, reuşind să convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului.
Pentru aceasta, a fost chinuită cu cruzime şi, în cele din urmă, a fost condamnată la decapitare.
Sfintele sale moaşte se află în mânăstirea închinată ei, de pe Muntele Sinai, din Egipt.
Mâine Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Cuvios Stelian.
Cu acest prilej, începând cu ora 8.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va târnosi biserica „Sfântul Cuvios Stelian”, din localitatea Săcele, judeţul Constanţa.
După târnosire va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, iar credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Cuvios Stelian, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în a treizecea duminică după Rusalii sau a Dregătorului bogat.
Ierarhul nostru va oficia sfânta liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După slujbă, Înaltpreasfinţia Sa va rosti un cuvânt de învăţătură despre păzirea poruncilor.
Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru constănţeni două evenimente muzicale, prilejuite de cinstirea Sfântului Apostol Andrei.
Astfel, luni, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa va avea loc tradiţionalul concert de colinde.
Acesta va fi susţinut de coralele Armonia, Teodoxa, Cuvânt Bun, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Dionisie Exiguul şi Gherontie Nicolau, ale Arhiepiscopiei Tomisului, precum şi de Cercul teatral artistic al seminarului teologic din Constanţa, corala Cantilena a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” şi grupul vocal „Giocoso” al Centrului cultural judeţean „Theodor Burada”.
Al doilea eveniment îl constituie premiera naţională a spectacolului de operă “Sfântul Apostol Andrei.De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” şi se va desfăşura joi, pe 1 decembrie de la ora 19, la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Acesta rememorează secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei şi este compus din şase tablouri pentru solişti, cor şi orchestră.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de actriţa Doris Ciortan, iar spectacolul este dirijat de părintele lector univ. Valeriu Roman şi arhidiaconul asistent universitar Iulian Dumitru.
La cele două evenimente, intrarea va fi gratuită.
Circulaţia rutieră a fost reluată pe podul de la ecluza Cernavodă.
Reprezentanţii CNADNR au anunţat că, de ieri după-amiază, circulaţia pe DN 22C a fost reluată pentru toate categoriile de vehicule, ca urmare a finalizării lucrărilor la podul Cernavodă.
Reabilitarea podului şi viaductelor peste canalul navigabil Cernavodă face parte din Proiectul de Reabilitare a zece poduri strategice în zona Dobrogea, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Guvernul României.
Legea adopţiilor a trecut de Camera Deputaţilor.
Principalul obiectiv al noii legi vizează creşterea numărului de copii adoptabili şi reducerea perioadei petrecute în sistemul de protecţie.
De asemenea, criteriul după care o adopţie va fi calificată ca naţională sau internaţională va fi cel al reşedinţei obişnuite, oferind posibilitatea cetăţenilor români cu reşedinţa obişnuită în afara ţării să adopte un copil din România.
Cuvântul “DUH” ar putea fi primul cuvânt rostit de oameni.
Cercetătorii au constatat că mecanica gurii, gâtului şi a corzilor vocale a strămoşilor noştri le-ar fi permis acestora să vorbească.
Ei au descoperit că vocalele ar fi sunat precum ”u”, iar ”d” se asociază perfect cu ”u”.
Potrivit experţilor, este posibil ca vorbirea de bază să fi apărut în urmă cu un milion de ani, iar ”Duh” şi ”Buh” pot fi considerate primele cuvinte.
Parlamentarii vor să pună bulină pe ziarele, revistele şi site-urile cu un conţinut violent sau cu tentă sexuală.
O astfel de propunere legislativă a fost depusă la Senat de patru deputaţi şi urmează să intre în dezbaterea comisiilor.
Daca iniţiativa va ajunge lege, atunci tabloidele vor fi obligate să afişeze pe coperta sau pagina publicaţiei cu conţinut indecent un cerc de culoare roşie, cu diametrul de patru centimetri, iar în interior cifra 18.
De asemenea, administratorii site-urilor care au un conţinut indecent sunt obligate să le paroleze, iar accesul se va face doar pe baza achitării unei taxe.
Pentru încălcarea legii sunt prevăzute amenzi de la 5.000 la 25.000 de lei.
În România se înregistrează cea mai scăzută rată a obezităţii din Europa.
Ţara noastră este urmată de Italia, Bulgaria şi Franţa.
Potrivit datelor raportate de statele membre, cea mai mare incidenţă a obezităţii este întâlnită la femeile din Marea Britanie, Malta, Letonia şi Estonia.
În cazul bărbaţilor, cele mai multe cazuri de obezitate s-au înregistrat în Malta, Marea Britanie şi Ungaria.
Datele Eurostat mai arată că tendinţa generală este aceea de creştere a numărului de cazuri de obezitate odată cu avansarea în vârstă.
România se află printre cei mai mari poluatori industriali din Europa.
Potrivit unui raport, Germania şi Polonia sunt cei mai mari poluatori industriali din Uniunea Europeană, fiind urmate de Marea Britanie, Franţa, Italia, România şi Spania.
Cu toate acestea, în cazul în care clasamentul ar fi conceput în funcţie de gradul de poluare raportat la mărimea economiei, pe primele locuri s-ar situa Bulgaria, România, Estonia, Polonia şi Cehia.
Poluarea este în majoritatea cazurilor provenită de la centrale electrice mari şi, într-o măsură mai mică, de la rafinării şi oţelării.
A fost lansată biblioteca virtuală pentru nevăzători.
Astfel, persoanele nevăzătoare din România pot accesa cărţi audio de pe site-ul www.biblioteca.anvr.ro, datorită unui proiect al Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
În prezent, sunt accesibile 1.200 de volume, la care se vor adăuga alte 500, care urmează să fie introduse în format digital.