Ştiri 1 decembrie 2011
Astfel, astăzi, de la ora 19, va avea loc spectacolul de operă “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” care se va desfăşura la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Acesta rememorează secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei şi este compus din şase tablouri pentru solişti, cor şi orchestră.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de actriţa Doris Ciortan, iar spectacolul este dirijat de părintele lector univ. Valeriu Roman şi arhidiaconul asistent universitar Iulian Dumitru.
Intrarea va fi gratuită.
Astăzi este Ziua Naţională a României.
Această sărbătoare legală a fost instituită în amintirea şi cinstirea zilei de 1 decembrie 1918 când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, a adoptat o Rezoluţie care proclama unirea tuturor românilor din Transilvania, Banatul şi Ţara Ungurească cu România.
Rezoluţia mai proclama şi libertatea minorităţilor, libertate şi egalitate pentru confesiunile religioase, întemeierea unui regim democratic precum şi libertatea presei, a opiniilor, a asocierilor şi a întrunirilor.
Mai târziu, Legea Unirii a fost ratificată de către regele Ferdinand I prin Decretul-Lege din 11 decembrie 1918 şi apoi votată în unanimitate de Adunarea Deputaţilor din 29 decembrie 1919.
Astfel, Ziua naţională marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală şi totodată Marea unire de la Alba Iulia, care, potrivit istoricilor, nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid ci este fapta istorică a întregii naţiuni române.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, de Ziua Naţională a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale, în mânăstiri şi şcolile de teologie ortodoxă va fi oficiată slujba de Te Deum şi vor fi pomeniţi eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.
Ministrul Transporturilor a inaugurat lucrările la tronsonul de autostradă Cernavodă – Medgidia.
Noul contract a fost semnat în luna septembrie.
Potrivit oficialilor CNADNR, prin rezilierea contractului cu firma franceză Colas şi reatribuirea sa italienilor şi germanilor s-a făcut o economie de 60 de milioane de euro.
Românii şi grecii sunt cei mai nemulţumiţi europeni de măsurile pentru combaterea sărăciei.
Peste 90% din participanţii din cele două ţări la un sondaj Eurobarometru au afirmat că nu se face suficient în această privinţă.
La nivelul Uniunii Europene, media celor nemulţumiţi este de 75%.
Deşi România şi Grecia sunt la egalitate în privinţa procentajului de persoane care consideră nesatisfăcătoare măsurile luate, România are cel mai scăzut procentaj de persoane mulţumite.
Legea-cadru a sănătăţii va fi definitivată până pe 15-20 decembrie.
Aceasta prevede că asiguraţii vor beneficia de un pachet de bază de servicii şi medicamente care va avea anumite limitări, iar pentru restul serviciilor se va face o asigurare medicală suplimentară care nu este obligatorie.
Potrivit ministrului Sănătăţii, studiile arată că anumite medicamente foarte scumpe sunt utilizate necorespunzător, excesiv sau nu neapărat conform indicaţiilor făcute de producător.
Ministrul a mai spus că legea-cadru va stabili că organizarea spitalelor va putea fi mult mai permisivă, putând oferi servicii de calitate mai bună, iar personalul va fi mai bine retribuit.
Nigeria va pedepsi cu 14 ani de închisoare căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de senatul nigerian.
Conform noii legi şi grupurile care susţin drepturile homosexualilor vor fi interzise.
Nigeria este naţiunea cea mai populată din Africa şi una dintre puţinele care nu au cedat presiunilor occidentale privind drepturile homosexualilor.
În partea musulmană a Nigeriei, persoanele care practică homosexualitatea pot fi condamnate la moarte prin lapidare.
Cei mai călduroşi ani din istorie s-au înregistrat după 1997.
Aceasta este concluzia Organizaţiei Mondială de Meteorologie.
Temperatura medie a ultimului deceniu este superioară mediei pe termen lung cu 0,46 grade Celsius şi este cea mai ridicată constatată vreodată.
Potrivit specialiştilor, după recordul reprezentat de 2010, anul 2011 este în acest stadiu “cel de-al zecelea cel mai călduros an la nivel global” de la începutul măsurătorilor în 1850.
Un alt indicator al încălzirii globale în curs este faptul că banchiza arctică a cunoscut cea de-a doua cea mai redusă întindere şi cel mai redus volum observat vreodată.
Experţii spun că datele sunt de încredere şi demonstrează că în mod cert clima mondială se încălzeşte şi că această încălzire se datorează activităţilor umane.