Ştiri 15 decembrie 2011
Evenimentul se va desfăşura duminică, 18 decembrie, în Biserica Adormirii Maicii Domnului din localitatea Dorna Candrenilor, din judeţul Suceava.
Festivalul este organizat de Biserica Adormirii Maicii Domnului şi Asociaţia Culturală Dorna Candrenilor.
Vremea se va răci treptat în toată ţara începând cu acest weekend.
Meteorologii anunţă o răcire considerabilă a aerului începând cu duminică, când sunt posibile ninsori în special la munte.
Sâmbătă, un nou front atmosferic va pătrunde dinspre vestul ţării şi se va manifesta cu nori, ploi şi intensificări ale vântului, exceptând estul şi sud-estul ţării, unde precipitaţiile ajung în cursul nopţii.
De duminică se mai răceşte odată cu pătrunderea unei mase de aer polar dinspre nord-vestul continentului iar ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare în nordul ţării şi la munte.
Guvernul a adoptat majorarea salariului minim de la 670 la 700 de lei.
Potrivit Ministerului Muncii, peste 125.000 de bugetari şi aproape 670.000 de angajaţi din privat vor beneficia anul viitor de această majorare.
Angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 lei.
De la 1 ianuarie ouăle marcate cu cifra 3 nu vor mai putea fi comercializate.
Ţara noastră şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene vor interzice vinderea ouălor de la găini crescute in cuşti neîmbunătăţite.
Astfel toate fermele avicole vor fi nevoite să facă investiţii pentru a respecta normele europene pana la sfârşitul lunii iulie 2012.
În cazul nerespectării prevederilor Uniunii Europene, sancţiunile pot merge până la închiderea fermelor avicole.
De anul viitor, elevii care termină ciclul gimnazial vor putea opta, din nou, pentru o şcoală profesională.
Aceasta va avea o durată de 2 ani iar accentul va fi pus pe pregătirea practică, ceea ce va însemna două treimi din totalul programei şcolare.
Decizia reînfiinţării şcolilor profesionale a fost luată în urma unui sondaj realizat în rândul elevilor şi părinţilor.
Sucurile de fructe nu vor mai conţine zahăr.
Astfel, etichetările de tip “fără zahar” nu vor mai fi permise pe nectaruri care conţin îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharină, pentru a pune capăt confuziei din acest domeniu.
Aceste hotărâri vin după ce Parlamentul European a adoptat noi reguli de etichetare favorabile consumatorilor în cazul sucurilor de fructe.
Statele europene vor avea până la 18 luni pentru a-şi adapta corespunzător legislaţia.
Amenzile de circulaţie vor creşte de la 1 ianuarie.
Acestea sunt corelate cu salariul minim pe economie, astfel că ele vor creşte odată cu mărirea venitului minim pe economie, de la începutul anului viitor.
Codul Rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.
Ministerul Muncii a anunţat că salariul minim pe economie va fi majorat, de la 1 ianuarie, la 700 de lei, astfel că punctul de amendă va creşte, în acest caz, cu 3 lei.
Mai puţin de jumătate din spitalele desfiinţate s-au transformat azile de bătrâni.
Un număr de 24 de spitale din cele 67 desfiinţate şi programate să se reprofileze anul acesta s-au transformat în cămine pentru persoane vârstnice.
Dintre acestea funcţionează numai 17, iar alte 7 sunt în procesul de acreditare ca furnizori de servicii sociale.
Guvernul a estimat că reprofilarea celor 67 de spitale în cămine de bătrâni va aduce o economie la bugetul de stat de 175 milioane de lei.
Bulgaria va interzice total fumatul în spaţiile publice închise.
Guvernul bulgar a propus un proiect de lege în acest sens.
Din anul 2005, bulgarii nu au voie să fumeze în clădirile guvernamentale, mijloacele de transport în comun, cinematografe, şcoli şi grădiniţe.
Dacă proiectul va fi adoptat de Parlamentul bulgar, fumatul va fi interzis total în spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, restaurante sau cafenele.
Legea asistenţei sociale este constituţională.
CCR a respins argumentele Opoziţiei, potrivit cărora, legea încalcă principiul statului social şi dreptul la măsuri de asistenţă socială.
Proiectul legii asistenţei sociale prevede că responsabilitatea privind dezvoltarea capacităţii de integrare socială şi soluţionarea situaţiilor de dificultate revine fiecărei persoane, precum şi familiei acesteia.