Ştiri 11 ianuarie 2012
Acesta a trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut într-un sat din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.
De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului, hrănindu-se numai cu legume şi ierburi sălbatice.
Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său se adună în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.
Din această cauză, a construit lângă peşteră, o mănăstire unde pune bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare se mută către Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiespiscopul Tomisului, îşi serbează astăzi ocrotitorul spiritual şi a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească şi un Te-Deum de mulţumire la Catedrala Arhiepiscopală.
Căsătoria între persoane de acelaşi sex este o ameninţare la adresa familiei tradiţionale.
Declaraţia a fost făcută de Papa Benedict al XVI-lea care a mai declarat că acest tip de mariaj ar putea pune în pericol viitorul umanităţii.
Suveranul pontif a mai adăugat că educaţia copiilor trebuie să fie orientată corect şi că familia este cea mai importantă, “bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”.
Judeţul Constanţa va avea şosele supravegheate video.
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a achiziţionat 16 camere ultraperformante ce vor fi amplasate la intrările în judeţul Constanţa şi în localităţile din Zona Metropolitană.
Prin montarea camerelor de supraveghere va creşte gradul de siguranţă pentru cetăţenii judeţului iar eventualele fapte antisociale vor putea fi depistate în timp real.
Investiţia se ridică la 100.000 de euro.
Populaţia României a scăzut cu peste 5.000 de persoane în luna noiembrie 2011.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul deceselor a depăşit în luna noiembrie cu peste 5.000 de persoane totalul copiilor născuţi în aceeaşi perioadă.
Astfel, sporul natural negativ este mai mare cu aproape 40% faţă de luna similară din 2010 şi în creştere cu 30% comparativ cu octombrie.
Aspirina este dăunătoare sănătăţii.
Medicamentul s-a dovedit a face mai mult rău decât bine dacă nu este administrat cum trebuie.
Aspirina poate genera hemoragii puternice mai ales la nivelul stomacului, afecţiuni ce pot duce la apariţia ulcerului, sau pot cauza chiar decesul pacientului, daca nu sunt stopate la timp.
Pe de altă parte, o doză mică de aspirină poate preîntâmpina un atac de cord, însă dacă boala este avansată şi netratată corespunzător, aspirina nu are niciun efect.
Cele mai mari companii petroliere din România au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei cu amenzi de până la 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.
Aceasta este cea mai mare sancţiune aplicată până în prezent de Consiliul Concurenţei.
Amenda a fost dată ca urmare a unei investigaţii derulate pe piaţa carburanţilor.
Autoritatea de reglementare va amenda cele mai mari şase companii petroliere din România, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil.
Cea mai mare sancţiune ce poate fi aplicată de Consiliul Concurenţei este de echivalentul a 10% din cifra de afaceri.
În spitale vor fi înfiinţate clase pentru elevii bolnavi care necesita perioade de spitalizare mai mare de patru săptămâni.
Ministerul Educaţiei a aprobat metodologia de înfiinţare a claselor in spitale, respectiv şcolarizarea la domiciliu.
Astfel, orele se vor face in spitale, in funcţie de boala, perioada de spitalizare, de diagnosticul pus de medic si de anul de studiu in care este înscris elevul.
Clasele ce urmează sa fie înfiinţate in spitale vor avea minim 6 si maxim 12 elevi.
Profesorii care le vor preda vor fi plătiţi cu ora, de la bugetul de stat.
Ajutorul de înmormântare a fost majorat de la începutul acestui an.
Astfel, rudele decedatului vor primi cu 100 de lei in plus pentru organizarea funeraliilor.
Suma totală va ajunge la 2.120 de lei si va fi data familiilor pensionarilor, salariaţilor ori şomerilor care au decedat.
Pentru ca familia decedatului sa beneficieze de ajutorul de înmormântare, trebuie să depună la Casa Judeţeană de Pensii certificatul de deces, cuponul de pensie al persoanei decedate alături de cartea de identitate a solicitantului.
Diferenţa din taxa auto va fi restituită doar celor care nu au datorii la stat.
Proprietarii de maşini care consideră că taxa auto plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din noul sistem de calcul pot cere statului restituirea diferenţei.
Suma pe care trebuie să o primească însă, va fi redusă prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de aceştia.
Acelaşi sistem de compensare va fi valabil şi la restituirea valorii reziduale a taxei, când autovehiculul este scos din parcul auto naţional.
Cele 1000 de turbine eoliene din România au produs sâmbătă mai multă energie ca un reactor de la Cernavodă.
Aceasta, datorită vântului care a suflat cu o forţă destul de mare.
Astfel, energia produsă ar fi fost suficientă pentru aprovizionarea unui oraş cu 200.000 de locuinţe.
Cele mai multe turbine eoliene sunt amplasate în Dobrogea, iar valoarea maximă înregistrată sâmbătă a fost de 731 de megawaţi pe oră.
În învăţământul românesc se vor face noi modificări.
Astfel, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu vrea ca şcolile generale să se numească şcoli gimnaziale, iar grupurile şcolare să se numească licee tehnologice.
De asemenea, grupa pregătitoare se va transforma în clasa Zero şi va trece la învăţământul primar.
Soluţii vor trebui să găsească şi cei care vor să devină titulari pe post.
Potrivit noilor prevederi, un cadru didactic se poate titulariza doar în şcoala în care lucrează şi nu în sistemul naţional ca până acum.