Ştiri 24 ianuarie 2012
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi mâine începând cu ora 9 Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Ierarh Bretanion situată lângă comuna 23 august.
Astăzi se împlinesc 153 de ani de la Unirea Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Această unire reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Actul solemn al acestui eveniment a fost marcat odată cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în capitala Bucureşti.
Astfel, la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor şi momentul în care ţara noastră primeşte numele de România.
Statul naţional român s-a format treptat, astfel că a început cu Unirea din 1859 şi s-a încheiat în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.
Cu acest prilej, Palatul Arhiepiscopal din Constanţa va găzdui astăzi în Sala Magna manifestarea „Deşteaptă-te, române!” organizată de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul”, din Constanţa.
Programul manifestării va cuprinde cântecele patriotice: „Hora Unirii”, „Limba noastră”, „Hai să întindem hora mare”, interpretate de soliştii Andrei Dănilă, Ioana Veronica Ciornea dar şi de corul „Symbolon” dirijat de Ionuţ Sandu.
De asemenea, vor fi recitate versuri ale poeţilor V. Alecsandri şi Grigore Vieru şi va fi pusă în scenă piesa ,,De la vlădică la opincă”, interpretată de Cercul Teatral-Artistic al Seminarului.
De astăzi vremea se răceşte treptat în toată ţara.
Precipitaţiile care vor cădea pe parcursul zilei sub forma de ploaie şi lapoviţă se vor transforma spre seara în ninsoare, din cauza frigului.
Vântul va sufla moderat, iar maximele se vor încadra în intervalul 3-5 grade Celsius, cu mici excepţii în sudul şi estul ţării, unde se vor înregistra până la 7 grade.
La munte va ninge viscolit.
Începând de mâine vremea se va răci şi mai tare, astfel că maximele vor coborî către valorile medii normale pentru această perioadă a anului.
22 de şcoli din judeţul Constanţa au fost închise ieri din cauza frigului.
Directorii unităţilor de învăţământ au luat această decizie, deoarece şcolile nu sunt alimentate cu curent electric.
Potrivit ultimelor date, 26 de unităţi au fost afectate, 22 dintre ele şi-au suspendat programul, iar patru doar l-au redus.
Unităţile vor rămâne închise până la remediere avariilor Enel.
Peste 2000 de şcoli vor fi conectate la Internet prin fonduri europene.
Potrivit Ministerului Comunicaţiilor, proiectul în valoare de peste 130 de milioane de lei va avea în vedere conectarea la internet a unităţilor şcolare din zona rurală şi din oraşele mici.
Reprezentanţii ministerului au mai declarat că proiectul va fi implementat în 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.
Înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I încep în luna martie.
Părinţii vor avea posibilitatea să aleagă pentru copiii lor între şcoala, respectiv grădiniţa, cea mai apropiată, la care sunt arondaţi şi o altă unitate de învăţământ, aleasă după criterii personale.
Legea Educaţiei prevede că pentru învăţământul preşcolar o grupă va putea cuprinde maxim 20 de copii, iar pentru învăţământul primar o clasă cuprinde maxim 25 de elevi.
De anul acesta, copiii care împlinesc 6 ani până la începerea anului şcolar vor fi înscrişi în clase pregătitoare care vor fi organizate în şcoli sau grădiniţe.
Unul din patru români prezintă tulburări de somn.
Potrivit unui studiu, 35% dintre cei chestionaţi nu se simt odihniţi şi mai mult de un sfert dintre aceştia au probleme cu somnul.
De asemenea, 37% dintre respondenţi susţin că au dificultăţi în a adormi, iar 23% dintre ei se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii.
În urma studiului s-a constatat că doar 13% dintre persoanele intervievate au un somn excelent: adorm repede, evită cofeina şi au o stare de sănătate foarte bună.
Informaţiile au fost strânse în urma unui sondaj online de evaluare a calităţii somnului, pe un eşantion de peste 1.000 de români.
România se află pe locul opt în topul ţărilor din Europa cu cele mai reduse salarii minime pe economie.
Cel mai mic salariu minim pe economie se găseşte în Republica Moldova, reprezentând echivalentul a 72 de euro.
Potrivit unei statistici realizate de Federaţia Angajatorilor din Europa, niveluri scăzute ale salariului minim au şi Belarus, cu 90 de euro, şi Ucraina, cu 95 de euro.
Cel mai bine plătiţi europeni sunt luxemburghezii, cu un salariu minim de 1.800 de euro şi belgienii cu aproape 1.500 de euro.
Premierul Emil Boc l-a demis ieri din funcţie pe Ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
Decizia premierului vine în urma declaraţiilor jignitoare pe care ministrul le-a făcut cu privire la românii care protestau în stradă.
Acesta i-a catalogat atunci pe protestatari ca fiind o “mahala ineptă şi violentă”.
Anunţul privind demiterea lui Teodor Baconschi de la Ministerul de Externe a fost făcut de premierul Emil Boc, în plenul Parlamentului, care s-a reunit ieri în sesiune extraordinară ca urmare a situaţiei tensionate din ţară.