Ştiri 31 ianuarie 2012
Acesta a fost un distins om de cultură, apărător al tradiţiei ortodoxe româneşti şi un mare patriot care şi-a dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi slujirii culturii româneşti.
Mitropolitul Bartolomeu s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească şi a primit la botez numele de Valeriu Anania.
În anul 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu.
În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon şi a slujit în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În anul 1958, a fost arestat pentru a doua oară, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud.
La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Taxa auto de primă vânzare a fost suspendată.
Guvernul a decis, ieri, ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de anul 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor.
De asemenea, persoanele care au plătit deja această taxă vor primi banii înapoi.
Decizia vine pe fondul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, în care una dintre revendicările formulate vizau eliminarea taxei auto.
Tulburările de somn pot duce la diabet.
Oamenii de ştiinţă au stabilit astfel că o genă care joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic este implicată în forma cel mai des întâlnită a bolii.
Se ştia de câţiva ani că un somn nepotrivit creşte riscul de a deveni diabetic, însă nu se ştia cauza.
Specialiştii francezi au descoperit rolul unei gene care sincronizează ceasul biologic în cel mai răspândit diabet, cel de tip 2.
Acesta afectează peste 300 de milioane de persoane din lumea întreagă, iar cifra ar urma să se dubleze în anii viitori din cauza creşterii numărului de obezi.
Agenţii economici care au nevoie de personal calificat vor putea angaja ucenici.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, printre noutăţile aduse de actul legislativ se numără şi durata contractului de ucenicie care nu poate fi mai mare de trei ani şi mai mică de un an.
De asemenea, angajatorul are obligaţia de a organiza evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale şi de a suporta costurile.
Legea privind ucenicia la locul de muncă a intrat în vigoare din 6 decembrie 2011.
Durata de înfiinţare a unei firme va fi redusă la maxim trei zile, de săptămâna viitoare.
Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc.
În prezent, un antreprenor îşi poate deschide o afacere în10 zile, în condiţiile în care la nivel european media este de aproximativ 15 zile.
Diminuarea perioadei de înfiinţare a unei societăţi de la 10 zile la maxim trei zile se poate realiza numai prin digitalizarea completă a procesului.
Prin implementarea acestei măsuri, România intră în categoria bunelor practici europene.
Noul Regulament BNR privind creditul ipotecar a intrat astăzi în vigoare.
Potrivit acestuia, persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar vor trebui să achite un avans de minim 15 la sută din valoarea locuinţei cumpărate la creditele în euro.
Regulamentul prevede că la creditele de consum, perioada de creditare poate fi de maxim 5 ani, faţă de 10 sau 15 ani, înainte de emiterea noilor condiţii de către Banca Centrală.
Programul Prima Casă nu intră sub incidenţa noului regulament, în ceea ce priveşte avansul la contractarea unui credit.
Programul Rabla va demara până în luna martie.
Anunţul a fost făcut de şeful Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, care a adăugat că ediţia din acest an vine cu o întârziere de 2-3 săptămâni faţă de planurile iniţiale.
El a mai spus că programul se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca anul trecut, doar că numărul de maşini casate va fi mai mic, şi anume 30.000 de automobile mai vechi de zece ani.
Hotelierii resping introducerea sistemului electronic de evidenţă a turiştilor.
Aceştia au cerut printr-o scrisoare Ministerului Dezvoltării Regionale să nu introducă Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor.
Hotelierii sunt de părere că prin aplicarea acestuia se încălcă libera circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea unor informaţii confidenţiale, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor.
Potrivit unui proiect, hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat.
Guvernul a aprobat proiectul pentru modificarea prevederilor privind ajutoarele sociale.
Astfel, nu pot primi prestaţii sociale cei care au obiecte de artă, bijuterii şi metale preţioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal sau de colecţie.
Beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autoturisme.
De asemenea, tinerii sub 18 ani, care termină cele zece clase obligatorii vor fi luaţi în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei ca membri ai familiei.
Şi în acest caz, beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale.
Uniunea Europeană va cheltui circa 3 milioane de euro pentru a populariza insectele ca sursă alternativă de proteine în alimentaţie.
Experţii în domeniul alimentaţiei sunt de părere că va fi nevoie de “deghizarea” insectelor pentru a fi consumate în Europa, astfel că acestea ar putea fi introduse în produse de tip fast-food.
Specialiştii spun că produsele ce conţin insecte procesate s-ar putea vinde cu specificaţia “produs cu conţinut mai mare de proteine”, “cu un nivel sănătos de grăsimi” sau “eco”.
Deşi la nivel european insectele nu sunt consumate în mod tradiţional, se estimează că circa 2,5 milioane de persoane, la nivel mondial, au o dietă ce presupune consumul regulat de insecte.