Ştiri 17 februarie 2012
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Aşezământul românesc de la Ierusalim.
Luni, de la ora 9, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Cloşca, comuna Horia, urmată de slujba tunderii în monahism.
Doi din trei bucureşteni sunt de acord cu construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Aşa arată un sondaj realizat luna trecută în Capitală, pe un eşantion de 1800 de persoane.
Totodată, o treime din cei chestionaţi nu sunt de acord cu construcţia catedralei.
Concluzia sondajului este că opţiunea bucureştenilor este clară, astfel că o prelungire a dezbaterii publice asupra oportunităţii construirii catedralei riscă să devină inutilă.
Patriarhul Ecumenic se va adresa Parlamentului Turciei în ziua de 20 februarie.
Ierarhul va aduce în atenţie o seamă de probleme cu care se confruntă minoritatea ortodoxă din Turcia.
Printre acestea se regăsesc deciziile nefavorabile luate de stat împotriva grecilor minoritari, necesitatea redeschiderii Seminarului de la Halki, prezenţa minorităţilor în posturile publice, dar şi problemele armenilor, siriacilor şi ale altor minorităţi etnice din Turcia.
Aceasta este prima adresare directă a unui patriarh ecumenic în Parlamentul Turciei din istoria Republicii Turce.
Tot mai mulţi medici români pleacă în străinătate.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, peste 10.000 de medici au plecat din 2007 şi până în prezent din ţară, iar universităţile de medicină au produs prin rezidenţiat peste 7.000 de medici.
În prezent, în România sunt 56.000 de medici, dintre care 13.000 sunt rezidenţi, 2.000 sunt pensionari, iar restul sunt doctori cu liberă practică.
Deşi numărul populaţiei a scăzut, ţara noastră se află pe ultimul loc în Europa, în ceea ce priveşte numărul de medici la mia de locuitori.
Acordul ACTA ar putea fi anulat.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, ieri, că un administrator de reţea socială online nu poate fi obligat să instituie un sistem general de filtrare pentru a preveni folosirea de materiale muzicale sau audiovizuale de către utilizatorii săi.
Potrivit Curţii de Justiţie, acordul ar impune furnizorului o obligaţie generală de supraveghere.
De asemenea, ar fi încălcată şi obligaţia de a asigura un echilibru între protecţia dreptului de autor şi libertatea de a primi şi de a transmite informaţii dar şi dreptul la protecţia datelor personale.
Numărul pensionarilor constănţeni este aproape egal cu cel al salariaţilor.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, anul trecut, în judeţ erau înregistraţi aproximativ 137.000 de pensionari iar numărul salariaţilor era de peste 174.000.
Pensia medie a vârstnicilor este de 789 de lei pe lună, în timp ce angajaţii au un salariu mediu brut de aproximativ 2.000 de lei.
De asemenea, la sfârşitul anului trecut, în judeţul Constanţa erau înregistraţi peste 13.000 de şomeri.
România este ţara cu cea mai mică absorbţie de fonduri europene.
Declaraţia aparţine prim ministrului Mihai Răzvan Ungureanu care a mai adăugat că această realitate trebuie schimbată prin corectarea deficienţelor.
În acest sens, premierul a convocat comitetul interministerial pentru a analiza măsurile necesare în plan legislativ şi administrativ prin care să fie îmbunătăţită absorbţia fondurilor europene.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, România a absorbit, până pe 10 februarie, doar 6,3% din fondurile alocate pentru obiectivul convergenţă.
Consumul de mezeluri poate dăuna sănătăţii.
Mai multe studii au demonstrat că majoritatea conţin ingrediente cancerigene.
Deşi conform etichetei carnea este ingredientul principal al acestor preparate, în urma analizelor de laborator, a rezultat că mezelurile pot conţine şorici, grăsime, tendoane, urechi, carne de calitate inferioară sau chiar necomestibilă.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului cele mai dăunătoare mezeluri sunt parizerul, crenvurştii sau salamul.
De asemenea, ANPC a mai declarat că mezelurile reprezintă produsele cu ponderea cea mai mare a reclamaţiilor consumatorilor de pe piaţa produselor alimentare.
România va cultiva organisme modificate genetic, dacă legislaţia europeană va permite acest lucru.
Declaraţia aparţine Ministrului Agriculturii, Stelian Fuia.
În prezent, singurele organisme modificate autorizate pentru cultivare în Uniunea Europeană sunt porumbul MON810, şi cartoful Amflora cu conţinut sporit de amidon.
Cartoful Amflora nu se cultivă în România, deoarece există soiuri convenţionale care produc o cantitate sporită de amidon. În ţara noastră, însă porumbul modificat genetic a fost acceptat odată cu aderarea ţării la Uniunea Europeană, în 2007.
Reţeaua de socializare Twitter descarcă date din telefoanele utilizatorilor fără ca aceştia să ştie.
Reprezentanţi ai reţelei au recunoscut că aplicaţia instalată pe telefoanele iPhone permite descărcarea pe serverele companiei a întregii agende din telefon, fără acordul utilizatorilor.
Accesul la agendă este activat atunci când utilizatorii selectează opţiunea “Găseşte-ţi prietenii”, o facilitate a unei aplicaţii de socializare Twitter ce se regăseşte pe iPhone.
Twitter a anunţat că va actualiza aplicaţia în urma informaţiilor transmise şi va clarifica politica de confidenţialitate pentru utilizatori.