Ştiri 29 februarie 2012
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni ajung la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian va fi hirotonit preot, iar după 10 ani va ajunge la Marsilia, unde va întemeia două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian se mută către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi sunt au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.
Arhiepiscopia Tomisului a trimis cel de-al treilea transport pentru zonele afectate de viscol.
Mai multe detalii ne oferă părintele consilier social al Arhiepiscopiei, Vasile Rusnac.
Peste un milion de români suferă de boli rare.
Potrivit unui raport, trei sferturi dintre aceştia sunt copii, iar majoritatea cazurilor au cauză genetică şi se manifestă timpuriu.
Raportul mai arată că nouă din zece pacienţi nu beneficiază de un tratament adecvat pe fondul lipsei diagnosticului sau diagnosticării tardive.
Conform datelor medicilor, în fiecare zi, cel puţin un român suspect de o boală rară se internează în spital.
Datele sunt prezentate cu ocazia Zilei Internaţionale a Bolilor Rare 2012, marcată astăzi.
Cercetătorii americani au descoperit două noi grupe de sânge.
Descoperirea este importantă pentru cei care primesc transfuzii sau cărora le sunt transplantate organe.
În plus, aceasta mai este importantă în contextul găsirii unui tratament eficient pentru cancer.
Specialiştii au declarat că o caracteristică a celor două grupe de sânge presupune existenţa a două proteine rezistente la medicamentele împotriva cancerului.
Legea lustraţiei a fost adoptată ieri în Parlament.
Aceasta are în vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au făcut parte din aparatul de partid în vremea regimului comunist din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
Astfel, potrivit legii, cei care au avut funcţii în perioada menţionată, nu vor mai putea fi numiţi miniştri sau consilieri de stat.
În schimb, toţi cei numiţi în funcţii vor fi verificaţi de CNSAS după intrarea în vigoare a legii lustraţiei.
Proiectul de combatere violenţei în familie a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
Potrivit legii, violenţa în familie se poate manifesta prin violenţă verbală, psihologică, fizică sau spirituală.
Proiectul presupune că victima violenţei în familie are dreptul la respectarea personalităţii, demnităţii şi vieţii sale private dar şi la protecţie specială şi la servicii de consiliere gratuită.
De asemenea, victima are dreptul să se adreseze instanţei şi să ceară ordin de protecţie, iar instanţa poate să interzică agresorului să rămână în locuinţa comună, dar să-l oblige să suporte unele costuri.
Fumatul ar putea fi interzis în toate spaţiile publice cum ar fi parcuri, pieţe, în vecinătatea spitalelor, sau a şcolilor.
Măsura va fi adoptată de anul viitor, de toate ţările comunitare, inclusiv România.
De asemenea, comisia de sănătate a Uniunii va încerca şi scoaterea de pe piaţă a ţigaretelor aromatizate.
Se estimează că, în Europa, o persoană din patru moare de cancer pulmonar cauzat de tutun.
Mai mult, peste 80.000 de nefumători mor din cauza fumatului pasiv.
Infracţiunile de omor nu vor mai fi prescrise.
Prevederea se va aplica şi faptelor de omor petrecute în timpul Revoluţiei.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege în acest sens.
Până acum, dacă o infracţiune de omor nu a fost urmărită şi judecată într-un termen de timp, răspunderea penală se prescria pentru cel care a săvârşit această faptă.
Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.
Sindicaliştii din învăţământ contestă înfiinţarea clasei pregătitoare.
Aceştia cer premierului suspendarea ordinului de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi se alătură astfel demersului deschis în instanţă de părinţi.
Sindicaliştii spun că actul normativ a fost conceput fără să respecte tocmai punctele de vedere ale celor vizaţi.
În opinia lor, ordinul Ministerului Educaţiei referitor la clasa pregătitoare şi clasa întâi “încalcă principiul libertăţii de alegere” şi nu are în vedere principiul interesului major al copilului.
Mijloacele de transport în comun vor fi prevăzute cu camere de supraveghere.
Măsura are în vedere îmbunătăţirea siguranţei staţiilor transportului public de persoane şi a gradului de securitate al pasagerilor.
De asemenea, se impune introducerea benzilor dedicate transportului public urban, prevăzute cu semafor prioritar.
Prevederile fac parte din proiectul Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră 2011-2020.
Parlamentul European a votat pentru reducerea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană.
Acesta a aprobat reducerea cu până la două treimi a costului apelurilor efectuate în străinătate, în decurs de doi ani, mai mult decât a propus anul trecut Comisia Europeană.
De asemenea, companiile vor fi obligate, până în anul 2014, să permită clienţilor să îşi schimbe operatorul, dacă doresc, în decurs de o zi lucrătoare, atunci când sunt în străinătate.