Ştiri 6 martie 2012
Timp de 4 săptămâni în bisericile constănţene vor fi expuse afişe, se vor distribui pliante, iar preoţii vor promova utilitatea şi importanţa folosirii corecte a numărului 112.
Scopul campaniei este cunoaşterea importanţei Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, odată cu scăderea numărului ridicat de apeluri false către sistem.
Autorităţile din Turcia vor menţinerea păcii religioase din zonă.
În acest sens, Ministrul Afacerilor Externe din Turcia s a întâlnit cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol.
Ministrul a declarat că principiul comun al celor doi a fost „să vadă toate comunităţile religioase că împărtăşesc o viaţă culturală comună în pace”.
După această întrevedere, ministrul de externe s-a mai întâlnit cu vicarul Bisericii Ortodoxe Siriace din Turcia, cu liderul Bisericii Asiriene Catolice şi cu Rabinul şef al comunităţii iudaice din Turcia.
Acesta a concluzionat că în viitor toate prejudecăţile vor fi lăsate deoparte şi o pace statornică se va stabili în Turcia şi în Caucaz prin stabilirea relaţiilor reciproce între comunităţile religioase şi transferul acestora la nivel politic.
Unul din patru români fumează.
Aceasta este concluzia specialiştilor care au studiat dependenţa românilor faţă de tutun.
Mai multe detalii ne oferă Costi Dumăscu de la Radio România.
România a importat în decembrie 2011 gaze ruseşti la un preţ de 492 de dolari pe mia de metri cubi, cel mai mare preţ din 2011.
Potrivit raportului pieţei de gaze naturale realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, preţul din decembrie este cu 1,8% mai mare decât cel din noiembrie.
Importurile au reprezentat 25% din gazele consumate de români în decembrie, iar restul au fost din resurse de producţie internă.
Reactorul 4 al centralei de la Cernavodă ar putea să nu mai fie construit.
Potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode, una dintre variantele finalizării proiectului o reprezintă doar construirea reactorului 3 al centralei şi renunţarea la ultimul dintre ele.
Proiectul construirii celor două reactoare a fost pornit în urmă cu patru ani, dar a intrat în impas la începutul anului, după ce un grup de investitori s-a retras.
Reactoarele 3 şi 4 ar fi trebuit să fie puse în funcţiune în 2015, respectiv 2016.
Poliţiştii care nu au conduita fizică necesară ar putea fi concediaţi.
Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede că poliţiştii care obţin “nesatisfăcător” de două ori la evaluările sportive periodice, îşi vor pierde locul de muncă.
Iniţiatorul proiectului, senatorul Iulian Urban a explicat că în cadrul Ministerului Administraţiei si Internelor sunt încadraţi în serviciu poliţişti care nu au conduita fizică corespunzătoare sau care eludează examenele sportive prin scutiri medicale.
Proiectul va fi votat în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Preţul energiei electrice nu va creşte anul acesta.
Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Lucian Bode.
Acesta a afirmat că renunţarea la tarifele reglementate se va face în etape astfel încât consumatorii finali să le suporte.
Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani şi se va încheia în 2017 şi nu în 2015.
Afirmaţia a fost făcută în contextul in care preţul energiei electrice pentru consumatorii industriali se va dubla in următorii 8 ani.
Pe de altă parte, Guvernul s a angajat în faţa FMI că tarifele vor creşte cu 5% până la finele lunii iunie.
Zece mii de medici au plecat din România în ultimii ani.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, în ultimii cinci ani peste 10.000 de medici au părăsit România şi au optat pentru locuri de muncă mai bine plătite în străinătate.
În acest interval, în universităţile de medicină şi farmacie au absolvit doar 7000 de rezidenţi.
În spitalele româneşti există, în momentul de faţă, cel mai mare deficit de personal medical calificat.
Datele Colegiului Medicilor mai arată că, în prezent, în ţara noastră există în total 56.000 de medici, dintre aceştia 13.000 sunt rezidenţi, iar 2.000 sunt pensionari.
Legalizarea căsătoriilor între homosexuali este asemănătoare legalizării sclaviei.
Aceasta este declaraţia şefului bisericii catolice din Marea Britanie, care consideră căsătoriile homosexuale drept o “aberaţie” şi le aseamănă cu sclavia şi avortul.
Cardinalul afirmă ca ţările care legalizează căsătoriile între homosexuali acţionează împotriva “legilor naturale” şi nu ar trebui să considere aceste acţiuni drept “progrese”.
Acesta a mai declarat că o legalizare a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex va aduce “alte aberaţii iar societatea va degenera şi mai mult”.
Agresiunile împotriva personalului medical vor fi pedepsite.
Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede pedepse pentru agresiuni împotriva medicilor, asistenţilor medicali sau şoferilor de autosanitară aflaţi în exerciţiul funcţiunii.
Potrivit proiectului, vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva personalului din sistemul sanitar, ar urma să fie pedepsită cu închisoarea de la trei la 12 ani.
Documentul mai propune că lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva acestor persoane să fie pedepsite cu închisoarea de la şase luni la trei ani, iar ameninţarea lor, cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau cu amendă.