Ştiri 4 aprilie 2012
Slujba va avea loc de la ora 17.30, iar apoi, vor fi sfinţite anexele bisericii.
Totodată, credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Teodor Tiron.
Constănţenii sunt invitaţi la concertul prepascal “În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de coralele Armonia şi Cuvânt Bun ale Arhiepiscopiei Tomisului, grupul coral al Liceului Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa şi Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Evenimentul va avea loc la Casa de cultură, joi, de la ora 19.30.
Fresca muzicală, compusă de preotul Ion Popescu Runcu, este o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus ce se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Coordonatorul proiectului este Pr. Valeriu Roman, consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului.
Elevii vor fi obligaţi să poarte uniformă.
Guvernul a avizat o iniţiativă legislativă ce prevede introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul preuniversitar de stat şi particular.
De asemenea, administraţiile locale ar putea suporta costurile uniformelor în cazul elevilor din familii cu venituri foarte mici.
Scopul reintroducerii ţinutei obligatorii în şcoli vizează siguranţa elevilor de discriminările ce apar între tineri prin ţinutele afişate la ore.
Anul trecut, proiectul a primit raport negativ, din partea Comisiei de Învăţământ din Senat.
Constanţa este unul dintre cele mai poluate oraşe ale României.
Aceasta este concluzia Raportului Anual pentru Protecţia Mediului.
Printre cel mai des întâlnite substanţe pe care le inspiră constănţenii se numără dioxidul de sulf, monoxidul de carbon, benzen sau toluen.
Raportul mai arată că cele mai multe depăşiri ale acestor substanţe au fost semnalate în zona Casei de Cultură, dar şi în zona industrială a Constanţei, pe strada Prelungirea Liliacului.
Persoanele cele mai expuse efectelor poluării aerului sunt bătrânii, persoanele cu boli cardiovasculare, diabeticii şi persoanele obeze.
Numărul infarctelor s-a dublat în ultimii 10 ani, la Constanţa.
Principalele cauze sunt stresul cotidian, regimul alimentar nesănătos, fumatul excesiv de la vârstă tânără dar şi sedentarismul.
Îngrijorător este faptul că infarctele miocardice sunt depistate şi în rândul tinerilor.
Dacă, la nivel mondial, cei mai mulţi dintre bolnavii care suferă atacuri de cord au, de regulă, peste 60 de ani, în România, vârsta acestora scade cu aproximativ 10 ani.
Medicii cardiologi afirmă că au întâlnit tot mai des şi persoane de 30 de ani care au suferit infarcte.
Fumatul afectează capacităţile intelectuale ale bărbaţilor.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii englezi, bărbaţii fumători înregistrează o scădere considerabilă a capacităţilor intelectuale şi cognitive, comparativ cu cei nefumători.
Testele au fost efectuate în cursul a zece ani.
Mai mult, potrivit studiului, bărbaţii care s-au lăsat de fumat cu zece ani înainte de teste prezentau si ei “un risc mai mare de declin cognitiv”.
Pe de altă parte, femeile fumătoare care au fost testate n-au înregistrat schimbări semnificative.
Soţii agresori ar putea fi obligaţi să stea departe de propria locuinţă.
Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca instanţa de judecată să dispună, la cererea victimei, măsura interzicerii de a reveni în locuinţa familiei pentru agresor, pentru o perioadă de maxim 6 luni, chiar dacă acesta este unicul proprietar al locuinţei.
Victima violenţei în familie va trebui să suporte singură cheltuielile de întreţinere.
Potrivit legii pentru combaterea violenţei domestice, recent promulgată, lovirea, neglijarea, dar şi ameninţările sau manipularea, constituie forme de violenţă în familie.
Populaţia României este într-un permanent declin demografic.
Potrivit unui articol publicat de cotidianul The Independent, populaţia din fostele state comuniste scade rapid.
Motivul principal îl constituie migraţia tinerilor către ţări puternic dezvoltate.
România este printre cele mai afectate de acest fenomen, cu o scădere de 12% a populaţiei într-un deceniu.
Procente asemănătoare au ţări precum Letonia, cu 13%, Polonia şi Bulgaria cu peste 15%.
Până în 2060, aceste ţări vor avea cel mai mare număr de locuitori în vârstă comparativ cu populaţia din UE care lucrează.
Compania CFR va fi absolvită de datorii.
Guvernul a avizat începerea procedurii prin care datoriile înregistrate de CFR vor fi anulate prin conversia în acţiuni. Ordonanţa de urgenţă care prevede această operaţiune a fost aprobată ieri.
Datoriile totale ale CFR ajung la peste 900 de milioane euro. CFR se află pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, iar neadoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă ar împiedica îndeplinirea obiectivelor stabilite în acordul cu instituţia financiară internaţională.
Producătorii de legume ale căror sere şi solarii au fost distruse de zăpadă vor primi compensaţii de la bugetul de stat.
Ministerul Agriculturii va acorda maxim 7500 de euro pentru un producător.
De acest ajutor vor beneficia două categorii de producători agricoli: persoane fizice şi persoane fizice autorizate -întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi firme.
Persoanele fizice vor primi 18 lei pe metru pătrat pentru geamuri şi aproximativ 2 lei pe metru pătrat pentru foliile din plastic.
Cererile de sprijin financiar pot fi transmise direcţiilor agricole judeţene până pe 29 iunie.
Şoferii care în decurs de un an nu au primit sancţiuni în trafic ar putea fi recompensaţi.
Senatul a adoptat tacit o propunere de modificare a Codului Rutier, cu privire la acordarea de puncte de penalizare.
Astfel, şoferii care nu au fost sancţionaţi timp de un an, vor primi ca bonus, pentru anul următor, două puncte, faţă de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, iar propunerea de lege va fi transmisă Camerei Deputaţilor.