Ştiri 12 aprilie 2012
În această zi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 17.00, Denia celor 12 Evanghelii.
Calendarul Bisericii Ortodoxe Române pomeneşte astăzi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
Acesta este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului. Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici, şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, Sansalas şi Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfe aduse idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos (Buzău).
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.
Constănţenii vor primi şi anul acesta Lumina Sfântă a Învierii de la Ierusalim.
Aceasta va fi adusă prin intermediul Patriarhiei Române şi va fi oferită credincioşilor pe plaja Modern, de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În Sâmbăta Mare, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie la Capela Sfântul Ierarh Nicolae a penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Jandarmii constănţeni vor asigura liniştea în noaptea Învierii.
În perioada Sărbătorilor Pascale, 100 de jandarmi constănţeni vor asigura ordinea şi liniştea publică în zona lăcaşelor de cult unde se adună mulţi oameni.
Astfel, jandarmii recomandă celor care participă la evenimentele religioase să aibă un comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială.
Părinţii care nu au reuşit să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare sau clasa I mai au la dispoziţie o nouă etapă de înscrieri.
Astfel, în perioada 23-25 aprilie, aceştia se vor putea întoarce cu dosarul la unitatea de învăţământ în circumscripţia căreia se află.
În cazul în care, după această etapă, vor mai exista copii care nu au fost înregistraţi în clasa pregătitoare/clasa I, ei vor fi alocaţi, în perioada 2-9 mai, unităţilor de învăţământ care vor mai avea locuri disponibile după cele trei etape.
Maşinile parcate neregulamentar vor fi ridicate doar dacă blochează circulaţia.
Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă care prevede ca vehiculele parcate neregulamentar să fie ridicate doar dacă reprezintă un obstacol pentru circulaţie sau blochează accesul în instituţiile publice.
Potrivit iniţiativei, parcarea neregulamentară în altă situaţie ar urma să se sancţioneze numai cu amendă.
Iniţiatorii mai propun ca sumele încasate ca urmare a ridicării şi depozitării vehiculelor, să constituie venituri la bugetele locale şi să fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare.
Persoanele în stare de ebrietate vor plăti 30% din asistenţa medicală.
Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă potrivit căreia asistenţa medicală acordată în cazuri de intoxicaţie cu alcool se suportă, în proporţie de 30%, de către asigurat.
Proiectul mai prevede că, în cazul în care asiguratul nu achită suma care îi revine, atunci acesta are obligaţia să facă 50 de ore de muncă în folosul comunităţii.
În expunerea de motive a proiectului de lege, se precizează faptul că tratarea cazurilor de intoxicaţii etilice implică costuri ridicate pentru unităţile sanitare.
Radiografiile dentare pot provoca apariţia unor tumori pe creier.
Oamenii de ştiinţă americani au examinat datele medicale ale unui număr de peste 1.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, care sufereau de tumori cerebrale, în general benigne.
Pacienţii care au făcut în fiecare an câte un examen radiologic dentar sunt de până la 3 ori mai expuşi la apariţia unor astfel de tumori decât cei care fac radiografii dentare mai rar.
Conform recomandărilor specialiştilor, copiii pot face radiografii dentare o dată pe an, adolescenţii la cel puţin 18 luni, iar adulţii la interval de peste 2 ani.
Taxele la universităţi nu se vor mări.
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care a precizat că universităţile vor decide dacă vor să aibă mai mulţi studenţi sau mai multe locuri bugetate.
El a reamintit faptul că, în anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, însă finanţarea va fi la fel ca anul trecut.
În România, costurile per student variază între 2.000 şi 5.000 de lei.
Ministerul Sănătăţii va avea propria direcţie de combatere a corupţiei din sistemul sanitar.
Departamentul Anticorupţie al ministerului a fost înfiinţat după 3 ani de la propunere.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a explicat că nu va fi o structură împotriva medicilor, ci va urmări îmbunătăţirea actului medical şi restabilirea încrederii populaţiei în serviciile medicale.
Statisticile arată că mita în spitale aproape că s-a instituţionalizat, iar 91% din populaţie consideră corupţia ca o problemă fundamentală în general.