Ştiri 27 aprilie 2012
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va resfinţi de la ora 8, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Tufani, jud. Constanţa.
Biserica a fost zidită între anii 1913 – 1923, iar anul trecut au început lucrările de restaurare.
Mâine, moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, aflate la biserica din Mihail Kogălniceanu, vor fi duse în procesiune în comuna Horia, judeţul Tulcea.
Timp de două zile, sfintele moaşte vor sta la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, cu prilejul resfinţirii acesteia după 100 de ani de activitate.
Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina se află la biserica Grupului social Ceres din Kogălniceanu din luna februarie a acestui an.
Pasarela din staţiunea Mamaia va fi inaugurată pe 1 iunie.
Aceasta este menită să permită transportul de agrement al turiştilor cu mici pasagere care vor acosta în Mamaia.
Potrivit primarului Radu Mazăre, construcţia este finalizată, dar urmează să fie montate mijloacele de siguranţă a navigaţiei.
Pasarela are o lungime de aproximativ 420 de metri în larg şi o lăţime de 4 metri.
Importante vestigii arheologice au fost descoperite pe şantierul Autostrăzii Soarelui, lângă Cernavodă.
Potrivit specialiştilor, a fost descoperită o aşezare romană cu resturi de locuire, ce datează din sec III – IV, precum şi materiale romane şi medievale timpurii, dar şi unelte de agricultură.
De asemenea, au fost descoperite 120 de gropi rituale care conţineau oase umane şi depozite de bronz, topoare, săbii şi cazane.
Arheologii au ajuns la concluzia că, prin modul în care au fost depuse obiectele în aceste gropi, oamenii din acea vreme practicau ritualuri religioase.
Toate descoperirile făcute vor fi recondiţionate şi expuse la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Elevii constănţeni au fost premiaţi din nou la NASA.
La concursul internaţional anual organizat de către agenţia spaţială americană, elevii Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanţa au obţinut locul I.
Echipa formată din opt membri a ocupat podiumul cu un proiect de staţie spaţială experimentală.
De asemenea, echipa va participa la Conferinţa Anuală de Cercetări Spaţiale, care se va desfăşura luna viitoare în Statele Unite.
La concursul organizat de NASA au participat peste 1.000 de elevi, din 19 ţări.
Bolile pulmonare vor ajunge a treia cauză de deces în lume.
Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, în prezent, peste 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel mondial.
În România, cele mai importante afecţiuni pulmonare sunt tuberculoza pulmonară, infecţiile pulmonare, astmul şi cancerul pulmonar.
În acest sens, Societatea Română de Pneumologie organizează anual o serie de manifestări cu scopul conştientizării importanţei diagnosticării precoce, a prescrierii tratamentului adecvat şi a complianţei pacientului la tratament.
Compania Petrom va schimba de săptămâna viitoare denumirea sortimentelor de benzină şi motorină.
Decizia nu afectează caracteristicile carburanţilor şi preţurile acestora.
Noile denumiri sunt benzină Standard 95 (anterior denumită Premium fără Plumb 95), benzină Extra 99 (anterior Top Premium fără Plumb 99+), motorină Standard (anterior Euro Diesel 5) şi motorină Extra (anterior Top Euro Diesel 5).
Atenţie la radare, mai ales de 1 mai!
Poliţia Rutieră va amplasa până la 500 de radare pe drumurile către staţiunile montane şi către litoral.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă a spus că poliţia va fi ajutată de două elicoptere care vor survola tronsoanele de drum Bucureşti – Braşov şi Bucureşti-Constanţa.
De anul viitor, românii vor plăti taxă de autostradă.
Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, care a mai precizat că valoarea taxei va fi stabilită după ce va fi terminată o analiză realizată alături de experţi.
Potrivit Comisiei Europene, taxarea pe autostrăzi va exista pentru a putea susţine cheltuielile de întreţinere.
Programul Rabla s-a încheiat.
Ministrul Mediului, Attila Korodi a anunţat că fondurile nu vor mai fi suplimentate din lipsă de bani, iar în prezent, mai sunt disponibile doar tichetele valorice alocate persoanelor juridice.
Anul acesta au fost alocate 30.000 de vouchere, în valoare de 3.800 de lei.
Prin programul din acest an au fost casate aproape 14.400 maşini vechi şi s-au achiziţionat doar 600 de autovehicule noi.