Stiri 3 mai 2012
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniţă Irina” din Hârşova.
De la ora 11.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum în localitatea Lumina, în locul în care are loc târgul săptămânal al satului.
La ora 18.00, Întâistătătorul nostru va sfinţi locul pe care se va construi noua biserică a parohiei „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Constanţa din zona Billa şi va oficia slujba Vecerniei.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Haralambie şi veşmântului Sfintei Muceniţe Filofteia.
De asemenea, duminică, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, va resfinţi biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Hârşova şi va săvârşi Sfânta Liturghie.
Astăzi este Ziua mondială a libertăţii presei.
La Conferinţa generală a UNESCO din 15 octombrie 1991 a fost dată o rezoluţie ce privea ‘Promovarea libertăţii presei în lume’ care recunoştea că ‘o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice’.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a instituit astfel, la 23 decembrie 1993, ziua de 3 mai ca Zi mondială a libertăţii presei.
Unul din şapte locuitori ai planetei crede că sfârşitul lumii se apropie.
Circa 15% dintre locuitorii planetei cred că sfârşitul lumii va surveni în timpul vieţii lor, iar 10% cred că acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta
Cei mai mulţi din cei care cred că sfârşitul lumii se apropie sunt turcii şi americanii, unde 22% din populaţie crede în iminenţa apocalipsei.
La polul opus se află francezii belgienii şi englezii care nu prea cred ca anul acesta va avea loc sfârşitul lumii.
Aeroportul internaţional Mihail Kogălniceanu va fi modernizat.
Acesta a obţinut un contract de modernizare, finanţat din fonduri europene iar valoarea totală a investiţiilor se ridică la 40 de milioane de euro.
Aeroportul Mihail Kogălniceanu este al doilea din România care va fi modernizat din bani europeni, după cel din Suceava.
Lucrările de modernizarea vor începe cel mai probabil în luna septembrie a acestui an.
De mâine, meteorologii anunţă precipitaţii în întreaga ţară.
Acestea vor fi însoţite de descărcări electrice, iar temperaturile vor reveni la valori normale pentru această perioadă.
Potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Dobrogea, valorile maxime ale temperaturilor se vor încadra între 20 şi 24 de grade Celsius iar minimele nu vor scădea sub 14 grade celsius.
De duminică, pe litoral se vor semnala ploi slabe cantitativ, însoţite de descărcări electrice.
România trebuie să intre în alertă de TBC.
Aceasta este afirmaţia experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care trag un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de cazuri de tuberculoză.
Aceştia mai precizează că o persoană bolnavă poate infecta, în medie, 10-15 oameni anual.
În România, evoluţia TBC-ului ţine de lipsa tratamentelor potrivite dar şi de ignoranţa pacienţilor care renunţa la tratamentul specific după primele săptămâni de medicaţie.
Absolvenţii de liceu olimpici vor putea susţine examenul de bacalaureat într-o sesiunea specială.
Aceasta va avea loc între 19 mai şi 1 iunie.
Candidaţii la sesiunea specială se vor putea înscrie în zilele de 19 şi 20 mai.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală vor avea loc de pe 21 până pe 25 mai iar probele scrise se vor susţine de pe 28 mai, până pe 30 mai.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iunie.
România a fost menţinută şi anul acesta pe lista statelor care au probleme cu pirateria pe internet.
Aşa arată un raport realizat de Biroul Reprezentantului pentru Comerţ de pe lângă administraţia Statelor Unite.
Astfel, România rămâne pe lista de supraveghere şi în 2012, alături de state precum Finlanda, Norvegia, Italia, Grecia sau Vietnam.
Companiile americane afectate de pirateria pe internet au transmis administraţiei aprecieri pozitive cu privire la cooperarea cu autorităţile române de aplicare a legislaţiei drepturilor de proprietate intelectuală.
În România numai în ultimul an au fost închise 164 de site-uri care încălcau legea.
Antidepresivele pot face mai mult rău decât bine.
Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii canadieni, antidepresivele nu sunt nici sigure şi nici foarte eficiente.
Aceştia au mai constatat că riscul de deces la utilizatorii vârstnici este mai mare decât la ceilalţi.
Aceştia au descoperit că antidepresivele au efecte de sănătate negative asupra tuturor proceselor reglate în mod normal de serotonină.
Aceste riscuri includ probleme de dezvoltare la copiii mici, probleme digestive, sângerări anormale şi atacuri de inimă la cei mai în vârstă.
Cercetătorii britanici au descoperit că o simplă analiză a sângelui ar putea identifica femeile cu un risc crescut de cancer mamar cu mai mulţi ani înainte ca boala să se manifeste.
Este vorba de un test genetic, ce ar putea fi comercializat în doar câţiva ani.
În plus, acesta ar putea detecta şi alte tipuri de cancer.
Cercetătorii au efectuat un studiu pe 1380 de femei , în care au reuşit să prezică apariţia cancerului cu aproape 11 ani înainte de manifestare.
Specialiştii au concluzionat că stilul de viaţă al oamenilor influenţează într-o mare măsură probabilitatea de a avea cancer.
Compania Petrom a scumpit din nou carburanţii.
Preţurile benzinei şi cel al motorinei s-au majorat cu şase bani pe litru
Petrom aplică politica de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei.
Ultima scumpire a avut loc săptămâna trecută.
Infidelitatea afectează sănătatea.
Potrivit unui studiu, persoanele infidele au şanse mai mari să sufere un infarct decât familiştii.
Infidelitatea are drept consecinţa creşterea nivelului de stres si induce un sentiment de vină care poate afecta sănătatea.
Infidelii îşi pun în pericol sănătatea prin creşterea tensiunii arteriale care poate provoca atacuri de cord sau comoţii cerebrale.