Ştiri 25 februarie 2011
Manifestările vor debuta de mâine seară, odată cu oficierea de la ora 19 a slujbelor de priveghere şi a Sfântului Maslu.
La miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, un sobor de preoţi va oficia Sfânta Liturghie în Peştera Sf. Ioan Casian.
Duminică dimineaţa, de la ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.
După slujbă, va fi lansat compact discul audio „Acatistul Sfântului Ioan Casian”, alcătuit de ieromonahul Ioan Bute.
Apoi va avea loc ceremonia de acordare a premiilor din cadrul Concursului naţional „Sfântul Ioan Casian”, în cadrul căruia au fost pictate aproximativ 1000 de icoane de către elevii claselor V-VIII, din toată ţara.
Evenimentele vor fi transmise pe postul de televiziune TVR 3, între orele 10 şi 12.
Luni, Înaltpreasfinţia Sa, Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfântul Gherman din cartierul constănţean Poarta 6.
Guvernul desfiinţează 11.000 de paturi în spitale până în anul 2013.
Potrivit ministrului Sănătăţii, prin acest plan, se stabileşte numărul de paturi ce vor putea fi finanţate de către CNAS, astfel încât numărul acestora să se apropie de media europeană care este de circa 6 paturi la o mie de locuitori.
Ministrul a precizat că planul introduce trei elemente în ceea ce priveşte funcţionarea spitalelor şi anume corectitudine, predictibilitate şi concurenţă.
Guvernul a aprobat programul de reabilitare a unor blocuri situate în localităţi din zone defavorizate pentru anul 2011.
Lucrările de reabilitare vor cuprinde intervenţii la sistemul structural al imobilului, precum şi la instalaţiile şi izolaţiile termice aferente.
Banii sunt asiguraţi în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi din alte surse legal constituite.
Compania Petrom a scumpit ieri carburanţii cu 9 bani/litru.
Cea mai ieftină benzină costă 4,99 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină este 5 lei.
Ultima modificare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom săptămâna trecută, când compania a scumpit motorina cu 7 bani/litru.
Oficialii companiei au explicat că o scumpire a carburanţilor este inevitabilă din cauza majorării cotaţiilor internaţionale ale petrolului.
Poluarea provoacă mai multe atacuri de cord decât cocaina sau stresul.
Aşa arată un studiu efectuat de specialişti din Belgia şi Elveţia.
Oamenii de ştiinţă au constatat că poluarea, expunerea la trafic, dar şi consumul de alcool sau de cafea sunt factorii care declanşează cele mai multe atacuri de cord.
Poluarea duce la apariţia mai multor atacuri de cord decât emoţiile negative şi utilizarea cocainei.
Specialiştii estimează că scăderea nivelului de poluare ar putea fi asociată cu reducerea numărului de atacuri de cord cu 2 până la 5%.
Posturile de radio şi televiziune trebuie să asigure accesul persoanelor cu deficienţe de auz la principalele ştiri.
Potrivit unei modificări a Codului audiovizualului, adoptată ieri de membrii CNA, posturile de televiziune şi radio trebuie să asigure, în mod gradual, până la 1 ianuarie 2015, accesul persoanelor cu deficienţe de auz la principalele emisiuni informative pe care le difuzează zilnic.
O altă modificare a Codului audiovizualului vizează campaniile sociale care vor fi transmise în mod gratuit de către radiodifuzori şi nu vor fi contorizate în cele 12 minute de publicitate pe oră.
Noul Cod al audiovizualului va intra în vigoare după publicarea lui în Monitorul Oficial.
Primarii care nu vor să desfiinţeze spitale vor suporta toate cheltuielile lor.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că autorităţile locale pot refuza să transforme spitalele în cămine de bătrâni.
El a anunţat că spitalele nu vor mai fi finanţate de la fondul naţional al sănătăţii, de la 1 aprilie.
Acest lucru presupune că unităţile spitaliceşti vor rămâne de sine-stătătoare doar dacă autorităţile locale se angajează că le vor asigura, în totalitate, cheltuielile.
Ministrul a mai precizat că obligaţia Guvernului a fost aceea de a oferi soluţii de transformare a instituţiei respective în cămin de bătrâni, cu finanţare de la bugetul de stat, sau în centre de permanenţă.
Şase zone din România figurează pe lista celor mai sărace 20 de regiuni din Uniunea Europeană.
Cea mai săracă regiune este Severozapaden, din Bulgaria.
Pe locul al doilea este regiunea de Nord-Est a României, unde puterea de cumpărare este de 29% din media europeană.
Oltenia a urcat în topul regiunilor sărace în statistica dată, iar
Sud-Estul României staţionează pe locul opt.
Zona de Centru, adică judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, este cea mai bogată regiune din România cu excepţia Bucureşti-Ilfov, ocupând locul 19.
De asemenea, cea mai bogată regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumpărare reprezintă 343% faţă de media europeană.
Transportatorii obligaţi să treacă prin Cernavodă după închiderea podului contestă taxele impuse.
Ei s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii municipalităţii din Cernavodă care instituise o taxă pentru maşinile grele ce tranzitează oraşul.
Federaţia Operatorilor de Transport Rutier a notificat deja Consiliul Local Cernavodă, aducându-i la cunoştinţa că va înainta acţiune în instanţă împotriva hotărârii consiliului local.
Potrivit federaţiei, fluxul comercial de transport rutier a scăzut cu 40% de la apariţia acestei măsuri.
Municipalitatea şi transportatorii au convenit că vor organiza o întâlnire cu reprezentanţii CNADNR şi Prefectura Constanţa.
Germania susţine în prezent aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Aceasta este declaraţia ministrului bulgar de interne Ţvetan Ţvetanov, care a adăugat că în prezent numai Franţa mai cere amânarea sa.
Potrivit ministrului, Finlanda şi Olanda sunt mai înclinate să urmeze poziţia actuală a Germaniei, decât pe cea a Franţei.
Potrivit preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, dar nu poate, deoarece Bulgaria nu este încă în acelaşi stadiu.