Ştiri 16 mai 2012
Acesta se intitulează “La început a fost cuvântul” şi se află la cea de-a şasea ediţie.
La eveniment va participa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, academicienii Alexandru Surdu şi Teodor Dima, cercetători ştiinţifici, preoţi şi profesori universitari.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius şi de Institutul de Filozofie şi Psihologie, din cadrul Academiei Române.
Părintele Nikolai Ozolin va conferenţia la Constanţa.
Acesta va vorbi despre “Dimensiunea duhovnicească a icoanei”.
Evenimentul se va desfăşura astăzi de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii Ovidius, sediul vechi.
Părintele Nikolai Ozolin este profesor la Institutul teologic Saint Serge din Paris şi a primit ieri titlul de Doctor Honoris Cauza din Partea Universităţii Ovidius.
Prezent la eveniment, IPS Teodosie a subliniat importanţa momentului.
La rândul său, Decanul Facultăţii de Teologie din Constanţa, Părintele profesor Bogdan Moise, a făcut câteva precizări.
Ieri la Facultatea de Teologie din Constanţa s-a lansat volumul intitulat “România 1945-1989. Enciclopedia Regimului Comunist. Represiunea”.
Acesta a apărut la Editura Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Evenimentul a fost patronat de către IPS Teodosie, care a arătat că volumul respectiv este o scriptură a jertfelor victimelor comunismului.
La rândul său, directorul institutului, Radu Ciuceanu, a arătat că Biserica a fost coloana vertebrală a rezistenţei anticomuniste.
Patriarhul Kirill al Moscovei are cont oficial de Facebook.
Departamentul de informare al Bisericii Ortodoxe Ruse a precizat însă că pagina respectivă are rolul de a-i informa pe utilizatorii de internet despre viaţa şi munca patriarhului, însă nu va fi posibil contactul personal cu înaltul ierarh.
Pe contul de Facebook al Patriarhului Kirill sunt incluse fotografii rare cu acesta, inclusiv unele din copilăria sa.
Reamintim că în anul 2010, Biserica Ortodoxă Rusă şi-a deschis propriul canal YouTube.
Creştinii ortodocşi răsăriteni pot schimba lumea şi umanitatea în următorii 10 ani.
Afirmaţia aparţine Preotului Vsevolod Chaplin, Preşedintele Departamentului Sinodal pentru Relaţiile Bisericii cu Societatea din cadrul Patriarhiei Moscovei.
În viziunea acestuia, viitorul Europei este la Kiev, Moscova, Chişinău, Atena şi Bucureşti, oraşele care sunt centrele civilizaţiei răsăritene ortodoxe.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe care a avut loc cu ocazia sărbătorilor internaţionale desfăşurate la Kiev.
Administraţia naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo de ploi însemnate cantitativ pentru toată ţara.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 12 până vineri la ora 12.
Astfel, va ploua în toate regiunile ţării, iar izolat precipitaţiile vor fi însoţite de descărcări electrice si izolat căderi de grindină.
Aversele vor avea si caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp si izolat chiar 40 l/mp.
Banca Mondială va pune la dispoziţia României un miliard de euro, în urma unui acord special stabilit cu Executivul.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta în contextul în care Institutului Naţional de Statistică anunţa ieri că ţara noastră se află din nou în recesiune tehnică.
Cu toate acestea, guvernul a anunţat că nu va renunţa la majorarea salariilor din sectorul bugetar planificate pentru anul acesta.
Reprezentanţii BNR spun însă că recesiunea este doar statistică şi că ne aflăm într-o situaţie mai bună în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ioan Mang şi-a dat demisia, ieri din funcţia de Ministru al Educaţiei.
Acesta a decis să renunţe la funcţie după doar 10 zile la conducerea ministerului, deoarece acuzaţiile la adresa sa afectau imaginea Guvernului şi a învăţământului.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a acceptat demisia pentru a-i permite lui Ioan Mang să “restabilească adevărul” în urma acuzaţiilor de plagiat.
Interimatul la conducerea ministerului va fi asigurat de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, iar în termen de 45 zile va fi nominalizat un alt ministru.
România are vinieta cea mai ieftină din Uniunea Europeană.
Potrivit legislaţiei europene, taxele de drum nu trebuie să fie discriminatorii pentru şoferii din străinătate.
În prezent, şapte state membre, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia şi Slovenia utilizează viniete, pentru autoturismele private, al căror preţ diferă în funcţie de perioada de timp.
Dintre acestea, România are vinieta cea mai ieftină, astfel că preţul mediu pe zi al acesteia este între 0,08 şi 0,43 euro.
La polul opus se află Slovenia cu o vinietă ce variază între 0,26 şi 2,14 euro.
Bucureştiul ocupă locul al doilea în topul celor mai poluate capitale europene.
Potrivit unui studiu, în Bucureşti se înregistrează anual, 92 de zile cu depăşiri ale nivelului admis de pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme.
Capitala României este depăşită, din acest punct de vedere, doar de Sofia, unde acelaşi indicator este de 176 de zile pe an.
Uniunea Europeană si Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că efectele poluării atmosferice sunt extrem de serioase asupra sănătăţii oamenilor.
O serie de estimări bazate pe studii de specialitate demonstrează că, dintre adulţii şi copiii sub 1 an care mor în fiecare an în Bucureşti, câteva zeci ar putea fi salvaţi dacă aerul ar fi mai curat.
Ochelarii de soare sunt obligatorii de la vârsta de 3 ani.
Potrivit oftalmologilor, copiii sunt cei mai vulnerabili la razele puternice ale soarelui.
Din acest motiv, specialiştii sfătuiesc părinţii să nu omită protecţia ochilor copiilor, însă aceasta trebuie făcută prin ochelari de calitate.
Medicii spun că în timpul sezonului cald, razele UV sunt de trei ori mai puternice decât iarna.
Astfel, o pereche de ochelari de soare ar trebui să blocheze până la 90% din lumina vizibilă şi până la 100% din razele ultraviolete.