Ştiri 18 iulie 2012
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum (Silistra de astăzi) şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul IV.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.
Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul vor sosi astăzi la biserica „Sfântul Ilie” din Techirghiol.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent de la ora 19.30 la întâmpinarea sfintelor moaşte, aduse de la mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.
Apoi, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, cu ocazia anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.
Moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul vor rămâne la biserica „Sfântul Ilie” din Techirghiol până vineri.
Tot astăzi de la ora 24.00, Ierarhul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov” din apropierea localităţii Ion Corvin, aşezământ monahal care îşi serbează mâine hramul.
Mâine, de la ora 8.00, IPS Teodosie va participa la vernisajul expoziţiei Taberei Internaţionale de Creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină”, desfăşurată la mănăstirea Dervent.
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de perioade caniculare, dar şi de zile în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată.
Regimul termic va creşte uşor şi treptat, de la valori medii de 28 grade Celsius zilele acestea, până la aproximativ 33 grade Celsius,de săptămâna viitoare.
În jurul datei de 25 iulie, meteorologii apreciază că sunt posibile ploi şi descărcări electrice pe arii mai extinse, dar slabe cantitativ.
Tronsonul Cernavodă – Medgidia al Autostrăzii Soarelui va fi inaugurat mâine.
Anunţul a fost făcut săptămâna trecută de ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Tronsonul va fi deschis circulaţiei în regim de drum naţional, cu o singură bandă pe sens iar viteza maximă cu care se va putea circula va fi de 80 km pe oră.
De la Medgidia la Constanţa, inclusiv pe Centura municipiului Constanţa, se va circula în regim de autostradă cu o viteză maximă de 130 de kilometri pe oră.
Companiile Lukoil şi Rompetrol au majorat astăzi, preţul carburanţilor.
Astfel benzina s-a scumpit cu 9 bani/litru iar motorina cu 8 bani/litru.
Ultima majorare de preţuri la cele două companii a avut loc în urmă cu o săptămână.
Lukoil a majorat atunci preţurile carburanţilor cu 8 bani/litru, iar Rompetrol cu şapte bani/litru.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să deblocheze peste 2.700 posturi.
Măsura va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va fi aprobat de Guvern.
Potrivit ministrului Vasile Cepoi, este vorba despre posturile care s-au eliberat după data de 1 ianuarie 2012, iar ocuparea acestora nu determina un impact financiar suplimentar.
Pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi de la 1 august cu 20%.
Anunţul aparţine reprezentanţilor patronatelor din industria de profil.
Acest fapt contrazice declaraţia recentă a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin care afirma că nu există niciun fel de temere că pâinea s-ar putea scumpi în perioada următoare.
Lacul de unghii şi fixativul pentru păr pot cauza o creştere a riscului de diabet.
Oamenii de ştiinţă americani susţin că au descoperit o legătură între ftalaţi – o clasă de substanţe chimice existente în aceste produse – şi diabetul.
Medicii au studiat peste 2.300 de femei şi au descoperit că persoanele cu concentraţii mai mari de ftalaţi în organism prezentau un risc aproape dublu de diabet în comparaţie cu femeile cu cele mai mici concentraţii de aceste substanţe chimice.
Medicii din alte ţări ar putea profesa în sistemul sanitar din România.
Măsura este cuprinsă în noul proiect de Lege cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că a avut solicitări ale medicilor din Statele Unite, Israel şi Canada de a profesa în sistemul sanitar românesc, însă legislaţia actuală nu permite angajarea acestora.
Proiectul de lege prevede faptul că se vor stabili criterii clare de acceptare a profesioniştilor.
Acestea vor fi elaborate în colaborare cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, prin legislaţie secundară.
România şi Republica Moldova vor construi gazoductul Iaşi – Ungheni.
Prim-ministrul României, Victor Ponta şi premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, au semnat o declaraţie comună pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul energetic, inclusiv realizarea proiectului gazoductului Iaşi – Ungheni.
Premierul român a subliniat că proiectele de interconectare energetică au un impact major în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin integrarea statului vecin în sistemul energetic european.