Ştiri 26 iulie 2012
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Strada Revoluţiei – str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Piaţa Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 8.30, IPS Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Biserica Ortodoxă respinge practica incinerării.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o serie de măsuri faţă de practica necreştină a incinerării morţilor, în şedinţa de lucru din 5 iulie.
Astfel, a fost menţinută în vigoare hotărârea Sfântului Sinod din 15 iunie 1928, care interzice acordarea asistenţei religioase celor înmormântaţi prin incinerare.
În acest sens, centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi.
Scoţia va legaliza căsătoriile între homosexuali.
Guvernul scoţian a anunţat că va introduce o lege care permite căsătoria în rândul cuplurilor de homosexuali.
Aceasta va deveni astfel prima ţară din Regatul Unit cu o asemenea lege.
Cei din rândul comunităţilor religioase care se opun acestei măsuri, nu vor fi obligaţi să organizeze nunţi între persoane de acelaşi sex în bisericile catolice.
Anul acesta, cea de-a 42-a ediţie a Festivalului de la Mamaia va avea loc între 24 şi 26 august.
Aceasta se va desfăşura la Teatrul de Vară Soveja din Constanţa şi va include 3 secţiuni: „Creaţie“, „Interpretare“ şi Rock.
De asemenea, potrivit organizatorilor, va fi inclusă şi o seară omagială in memoriam Aurelian Andreescu, artist ce a debutat la prima ediţie a Festivalului de la Mamaia.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa.
Podul Calafat-Vidin este aproape finalizat.
Şeful lucrărilor de construcţie a declarat că au mai rămas de construit aproximativ 160 de metri din lungimea podului.
Până la sfârşitul anului, legătura rutieră trebuie să fie finalizată iar afluxul de autoturisme pe pod va începe pe la jumătatea anului 2013.
De asemenea, podul ce va lega România de Bulgaria va avea
şi o linie feroviară.
Drumul feroviar va fi separat de cel rutier printr-o centură de beton.
Trenurile ar putea înregistra întârzieri, din cauza caniculei, în perioada 26 – 27 iulie.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii CFR, care au precizat că trenurile vor avea întârzieri de 20 până la 60 de minute.
Măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşesc limitele normale, este o măsură obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar.
Guvernul intenţionează să încheie un nou acord preventiv cu FMI pentru 2013-2015.
Premierul Victor Ponta a declarat că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.
Experţii internaţionali vor sosi în România pe 31 iulie şi vor încheia misiunea pe 13 august.
Vaccinul anticancer a fost testat cu succes.
Anunţul a fost făcut de oamenii de ştiinţă canadieni, care au precizat că vaccinul stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.
Specialiştii canadieni cred că vaccinul ar putea fi produs pe scară largă anul viitor şi speră că vor reuşi să obţină şi aprobările necesare pentru a trece la vaccinarea pacienţilor.
Uniunea Europeană va produce în acest an primele vinuri bio.
Noile reguli de etichetare se vor aplica odată cu recolta viticolă din această toamnă.
Pentru a beneficia de eticheta bio, vinurile vor trebui să respecte anumite practici, astfel că acidul sorbic şi desulfurarea nu vor fi autorizate, iar nivelul de sulfiţi va trebui să fie foarte mic.
De asemenea, strugurii vor trebui produşi în condiţii biologice stricte, iar utilizarea pesticidelor va fi limitată.
Uniunea Europeană doreşte astfel să-şi consolideze poziţia la nivel internaţional, în condiţiile în care vinuri bio sunt deja produse în Statele Unite, Chile, Australia şi Africa de Sud.
Toţi gheţarii din Groenlanda s-au topit la suprafaţă.
Anunţul aparţine oamenilor de ştiinţă de la NASA care afirmă că dispun de imagini noi, surprinse de trei sateliţi.
Este pentru prima dată când pe timpul verii se înregistrează acest fenomen la nivelul tuturor gheţarilor din Groenlanda, în 30 de ani de când regiunea este monitorizată.
După ce au văzut imaginile cu gheţarii care se topesc, oamenii de ştiinţă afirmă că se va înregistra o creştere semnificativă a nivelului mărilor.