Stiri 15 august 2012
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, sfinţii apostoli, afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajungând după îngropare, Sfântul apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
În România, Praznicul de astăzi este Zi de Sărbătoare Naţională şi Ziua Marinei Române.
Totodată, conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 mii sunt femei , iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Tot astăzi, în România, este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, sărbătoarea a fost oficializată la 15 august 1902.
Atunci, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage turişti, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara că, cităm, „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”, am încheiat citatul.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza.
De atunci, din an în an, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, adeseori Ziua Marinei fiind pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Însă, perioada anilor ”60-”90 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române.
Patriarhia Română a lansat volumul Prohodul Maicii Domnului.
Cartea conţine slujba Prohodului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu,ce se cântă în seara de 14 spre 15 august.
Textul liturgic este diortosit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
80 de copii creştini din Bangladesh au fost răpiţi şi forţaţi să treacă la islam.
11 dintre ei au fost găsiţi în timp ce 69 sunt încă dispăruţi.
Copiii salvaţi au povestit că au fost abuzaţi, bătuţi când refuzau să se roage, obligaţi să citească Coranul sau să înveţe limba araba.
O organizaţie creştină internaţională a iniţiat o investigaţie care a arătat gravitatea situaţiei.
Preşedintele acesteia a declarat că este vorba de fapt despre trafic de fiinţe umane cu scopuri de convertire religioasă.
Guvernul României va restitui contravaloarea taxei auto, percepută de fostul Executiv.
Declaraţia a fost făcută ieri de premierul Victor Ponta.
Acesta a precizat că situaţia a fost prezentată Ministerului Mediului iar săptămâna viitoare va fi adoptată o lege în acest sens.
Premierul a mai adăugat că actul normativ va elibera astfel instanţele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.
Fondul Monetar Internaţional nu este de acord cu reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele alimentare.
Anunţul a fost făcut ieri de şeful delegaţiei FMI pentru România, Erik de Vriier.
Acesta a declarat că măsura nu ar avea un efect pozitiv asupra economiei deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, că susţine aplicarea unui TVA diferenţiat pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit negativ prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%.
Şeful misiunii de evaluare, Erik der Vrijer a declarat însă că anticipează un avans real al PIB mult mai consistent anul viitor, de 3%.
Prognoza FMI pentru inflaţia de la finalul acestui an se situează în jur de 3,5%, uşor mai sus decât cea mai recentă prognoză a BNR, de 3,2%.
Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%.
Anunţul a fost făcut ieri de şeful misiunii FMI în România, Erik der Vriier.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat la sfârşitul lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs modificări ale tarifelor.
Cea mai recentă creştere de preţuri la gaze, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%.
CFR Călători lansează un nou bilet, care oferă reduceri de până la 35% pentru călătoriile la sfârşit de săptămână.
Drumurile trebuie efectuate în 30 de zile de la emiterea documentului de călătorie.
În funcţie de numărul de weekend-uri pentru care se optează într-o lună, reducerea poate fi de 15%, pentru două weekend-uri, 25%, pentru trei weekenduri sau 35%, pentru patru weekenduri.
Legitimaţia de călătorie se emite pentru o singură persoană, la acelaşi rang de tren – Regio, Interregio sau Intercity, la clasa I-a sau a II-a, pe distanţe de până la 1.000 km.
Criza alimentelor din 2007 – 2008 s-ar putea repeta.
Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, preţurile alimentelor pe pieţele internaţionale au crescut cu 6%, după ce timp de trei luni la rând au scăzut.
Cauza principală o reprezintă seceta care i-a afectat pe cei mai mari producători agricoli ai lumii.
Preţul cerealelor a crescut cu 17%, în timp ce al zahărului cu 12%.
Expunerea copiilor la lumina naturală a Soarelui reduce riscul de apariţiei a miopiei.
Aceasta este concluzia unui studiu recent, potrivit căruia, peste 30% din copii cu vârsta până în 16 ani suferă de această tulburare de vedere.
Cercetătorii afirmă că lumina Soarelui ar avea un efect protector, datorită stimulării producţiei de dopamină la nivelul retinei.
Aceasta este necesară bunei funcţionări a funcţiei vizuale la copii.