Stiri 29 august 2012
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sf. Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se afla si astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sf. Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post.
Mâine, se împlinesc opt ani de la trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitul Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, de la ora 7.30, Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie urmată de slujba de pomenire a vrednicului ierarh în Catedrala Arhiepiscopală “Sf. Ap. Petru şi Pavel”.
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea, s-a născut la 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ, judeţul Alba.
În anul 1974 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală
iar în anul 1985 a devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul de ”Tomitanul”.
În anul 1990 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului până în anul 2001 când s-a retras din motive de sănătate.
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a trecut la Domnul în ziua de 30 august a anului 2004 şi a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
În timpul păstoririi sale s-au reînfiinţat, în judeţul Constanţa, Mănăstirile ”Dervent”, ”Peşterea Sfântului Apostol Andrei” şi ”Sfânta Elena de la Mare” şi s-au pus bazele înfiinţării Facultăţii de Teologie din Constanţa.
Câteva imagini sugestive din activitatea vrednicului de pomenire ierarh pot fi vizionate în holul palatului arhiepiscopal.
Astăzi începe Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc.
Acesta se va desfăşura până vineri pe scena Teatrului de Vară „Soveja” din Constanţa.
În această seară concursul va debuta cu secţiunile Solişti vocali şi Solişti Instrumentişti.
Tot în această seară, de la ora 22.00, va avea loc „Seara dobrogeană” cu invitaţi speciali, precum Aneta Stan, Ion Amititeloaie şi Sirma Granzulea.
Ediţia 2012 a Festivalului se va încheia vineri, cu Gala laureaţilor, urmată, de la ora 22.00, de un recital susţinut de Ansamblul Transilvania şi invitaţii săi.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa în parteneriat cu fundaţia Fantasio.
Meteorologii au efectuat prognoza pentru luna septembrie.
În Dobrogea, vremea se va încălzi în primele zile ale lunii următoare, iar maximele termice vor ajunge la valori de 26…28 de grade Celsius.
De la mijlocul lunii, nu vor fi variaţii importante ale temperaturii şi se va menţine un regim termic normal pentru acea perioadă.
Şansele de ploaie vor fi reduse în prima jumătate din interval, apoi sunt de aşteptat ploi slabe şi pe arii restrânse.
Seceta se va menţine pe întreg teritoriul agricol al României, până pe 3 septembrie.
Potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cele mai afectate vor fi sudul, sud-estul şi vestul ţării.
Prognoza meteorologică pentru intervalul menţionat estimează precipitaţii slabe cantitativ, în regiunile agricole din vestul şi centrul ţării, îndeosebi în a doua parte a perioadei, iar pentru restul teritoriului, probabilitatea de producere a ploilor va fi foarte redusă.
Ajutorul pentru agricultorii afectaţi grav de seceta din această vară se va acorda în luna noiembrie a acestui an.
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, acest proiect de hotărâre va fi pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de sâmbătă, 1 septembrie, astfel încât, pe 15 noiembrie, să înceapă şi plăţile efective.
Anul acesta seceta a afectat peste 40% din suprafaţa arabilă a României iar cea mai calamitată cultură a fost cea de grâu.
Jocurile de noroc televizate de tip bingo au fost interzise.
Potrivit unei ordonanţe a Guvernului publicată in Monitorul Oficial, ce a intrat in vigoare in 26 august, se interzice comercializarea biletelor sau taloanelor pentru jocul de noroc tip bingo, pentru care extragerea biletelor sau premierea participanţilor se realizează prin intermediul reţelelor de televiziune.
Termenul de la care va intra în vigoare noul Cod de procedură civilă a fost amânat pentru 1 februarie 2013.
Comisia juridică a Senatului a aprobat în unanimitate un raport de admitere fără amendamente a unei ordonanţe de urgenţă care modifică legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă.
Între argumentele invocate se află asigurarea fondurilor necesare, a resurselor umane şi a infrastructurii.
Senatul este prima cameră sesizată.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au intrat de săptămâna aceasta într-o amplă campanie de cercetare arheologică.
La lucrări participă studenţi ai Universităţii din Cluj-Napoca, arheologi şi specialişti în istorie.
La Sarmizegetusa se va încerca şi descoperirea unor noi obiective cu ajutorul unor geo-radare.
De asemenea, la poalele cetăţii va fi amenajat un muzeu ce va găzdui toate artefactele descoperite în perimetrul sitului UNESCO.
Exerciţiile fizice pot calma pofta de ţigară.
Potrivit unui studiu, exerciţiile fizice ajută temporar la calmarea poftei de nicotină.
Astfel, persoanele fumătoare care doresc să reducă numărul de ţigări sau să renunţe total la acest obicei pot face sport.
Cercetătorii au adăugat că sportul ajută la distragerea atenţiei şi la creşterea nivelului stării de bine, astfel încât oamenii nu mai simt atât de mult nevoia să fumeze.