Ştiri 14 septembrie 2012
Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în anul 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Momentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul 6 s-a generalizat în întreaga Biserică.
Ziua de astăzi este marcată ca zi de post în amintirea Patimilor, Răstignirii şi morţii de pe Cruce a Mântuitorului.
Duminică, biserica ortodoxă se va afla în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci sau a Luării Crucii şi urmării lui Hristos.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa.
Mâine va fi deschis primul Colegiu Naţional Ortodox din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va oficia slujba de Te-Deum în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi a corpului profesoral, a părinţilor şi a elevilor care vor învăţa în această şcoală.
În cadrul Colegiului Ortodox din Cluj-Napoca vor funcţiona patru clase de ciclu primar: două clase pregătitoare şi două clase I.
De asemenea, şcoala va oferi cursuri opţionale de limba germană şi engleză, şi va asigura, opţional, programul „After school”.
Românii care nu locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără acte.
Potrivit unui nou proiect, angajaţii de la Evidenţa Populaţiei şi poliţiştii ar putea să-i verifice pe cei care primesc în spaţiu diverse persoane, fără ca respectivele persoane să locuiască la adresele indicate.
Mai mult, cei prinşi că mint riscă să le fie anulate actele de identitate.
Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi se află în dezbatere publică.
Tarifele la sistemul de coplată au fost reduse.
Ministerul Sănătăţii a adus noi modificări la sistemul de coplată după negocierile care au avut loc între reprezentanţii acestei instituţii şi cei ai Colegiilor profesionale, patronatelor şi asociaţiilor de pacienţi.
Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie, pacienţii vor plăti între 2 şi 4 lei, faţă de 4-5 lei, iar pentru o consultaţie RMN, între 50 şi 75 de lei, faţă de 150-250 de lei, sumele iniţiale.
De asemenea, pacienţii care suferă de boli cronice vor beneficia de scutirea plăţii la coplata în sănătate.
Casele moştenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil.
Acestea ar putea fi reconsiderate şi incluse în taxarea pentru proprietăţi multiple.
Declaraţia aparţine secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, care a arătat că se urmăreşte o reformă a impozitării proprietăţii.
Reforma are în vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea excepţiilor şi un accent mai puternic pe principiul solidarităţii, ceea ce înseamnă că proprietăţile multiple vor fi impozitate şi mai mult decât până în prezent.
Termenul scadent pentru plata impozitelor pe semestrul al doilea va fi prelungit până la data de 1 octombrie.
Termenul iniţial se împlineşte la data de 30 septembrie, într-o zi nelucrătoare când serviciul este suspendat.
Pentru a evita plata majorărilor de întârziere, Serviciul Public de Impozite şi Taxe recomandă contribuabililor să achite la termen impozitele.
Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună.
Guvernul a aprobat ordonanţa cu privire la reîncadrarea personalului sanitar.
Astfel, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar va fi reîncadrat şi redistribuit din unităţile sanitare propuse pentru organizare.
Legea permite medicilor să se poată întoarce, la cerere, în unităţile spitaliceşti de unde a fost redistribuit, pentru a-şi relua activitatea.
Potrivit legii, autorităţile administraţiei locale au putut cere înfiinţarea de cămine prin reorganizarea unor spitale care nu mai îndeplineau condiţiile de funcţionare.
Românii care vor transmite Fiscului informaţii cu privire la fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea fi recompensaţi.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Liviu Voinea.
El a arătat că în Suedia, şi nu numai, populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor, sau despre operaţiunile unor companii.
Oficialul a explicat că Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau sunt recompensaţi.
Aproximativ 80% dintre români au probleme dentare.
Aşa arată un studiu european, potrivit căruia, apariţia cariilor este cea mai frecventă afecţiune.
Pe de altă parte, 70% dintre europenii interogaţi au declarat că sunt mulţumiţi de starea sănătăţii lor dentare.
Specialiştii spun că tratamentele bolilor cavităţii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creşte riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului.
În România, conform unui studiu, igiena dentară se rezumă, în cea mai mare parte, la spălatul pe dinţi.