Ştiri 7 martie 2011
Acest post este cel mai aspru şi cel mai lung dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, timp în care credincioşii vor consuma alimente de post şi vor putea participa la slujbe special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai pe 25 martie, de sărbătoarea Buneivestiri, şi în Duminica Floriilor, pe 17 aprilie.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a îndemnat pe credincioşi la o schimbare interioară a vieţii duhovniceşti prin pocăinţă, rugăciune, iertare şi luptă împotriva patimilor şi a poftelor.
În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujba ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului cel mare în fiecare seară începând cu ora 17, iar miercuri şi vineri va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, de la ora 8.
Slujba Canonului cel Mare este de fapt un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, alte slujbe speciale din acest post vor fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului şi Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite.
Biserica ortodoxă română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh şi Mucenic Efrem al Tomisului.
Acesta a fost al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de păstor al Daciei Pontice, după atestarea sinaxarelor greceşti şi latine.
El s-a născut în sudul Dunării din părinţi creştini, care l-au crescut de mic în frică de Dumnezeu.
Mergând să se închine la Sfintele Locuri, în Israel, a rămas aici şi a fost făcut preot şi slujitor la una din biserici.
A fost ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos la popoarele „barbare” de la Gurile Dunării şi din jurul Pontului Euxin.
În marea persecuţie a lui Diocleţian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemniţat şi chinuit la Herson (Crimeea), pentru a se lepăda de adevăratul Dumnezeu şi a se închina idolilor.
Însă, pentru că a mărturisit că este gata să-şi dea viaţa pentru Mântuitorul Iisus Hristos, i s-a tăiat capul în anul 304 şi este pomenit la 7 martie.
O treime dintre produsele cosmetice conţin cel puţin un ingredient cancerigen.
Studiile arată că femeile folosesc în medie zilnic 12 produse cosmetice, care conţin 170 de substanţe chimice.
90% din cele 10.000 de ingrediente folosite în produsele de îngrijire personală nu au fost evaluate din punct de vedere al siguranţei folosirii lor de către om.
Şi multe produse pentru copii sunt un pericol.
Astfel, cercetătorii au descoperit că peste 80% din 1.700 de produse de îngrijire pentru copii conţin alergeni şi iritanţi, cu toate că erau marcate ca fiind hipoalergenice sau naturale.
Deşi există o lege privind produsele cosmetice, nu există un control asupra siguranţei ingredientelor sau produselor de îngrijire introduse în piaţă.
În general, se restricţionează un produs cosmetic doar după ce apar reacţii adverse, iar clienţii reclamă eventuale afecţiuni.
Medicii de familie sunt hotărâţi să treacă pe sistem privat.
Bolnavii ar putea rămâne, în mai puţin de o lună, fără medicamente compensate, analize gratuite şi bilete de trimitere la spital, din cauză că medicii de familie sunt hotărâţi să nu semneze noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Acestea ar trebui semnate la începutul lunii aprilie.
Medicii spun că sumele alocate pentru 2011 sunt insuficiente şi că, dacă ar accepta noile prevederi, şi-ar semna falimentul cabinetelor.
Colegiul Medicilor înţelege problemele pe care le ridică medicii de familie şi consideră că bugetul Casei de Asigurări este insuficient.
Meteorologii au emis ieri dimineaţă o avertizare de vreme rece şi ninsori în perioada următoare.
Aceasta este valabilă de ieri, ora 10,00, până astăzi, ora 18,00.
În intervalul menţionat ninsorile vor cuprinde treptat toată ţara şi vor fi mai consistente în Carpaţii Meridionali, Carpaţii de Curbură şi izolat în regiunile sudice.
Vântul va prezenta intensificări temporare, viscolind ninsoarea îndeosebi la munte, unde vitezele la rafală vor depăşi 100-120 km/oră, dar şi în estul şi sud-estul ţării, unde se vor atinge 60-70 km/oră.
În prima parte a săptămânii vremea se va răci accentuat, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor în nordul, nord-estul şi centrul ţării, precum şi în zonele deluroase din celelalte regiuni.
Castelul Peleş ar putea fi introdus pe lista UNESCO.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că a început demersurile, împreuna cu ministerul culturii german, pentru introducerea pe lista UNESCO a Castelului Peleş alături de castelele din Bavaria.
Ministrul a mai spus că demersurile presupun includerea castelelor bavareze şi a Castelului Peleş direct pe lista UNESCO şi nu pe lista tentativă, deoarece aceasta este o anticameră a UNESCO şi procesul ar dura foarte mult timp.
Castelul Peleş din Sinaia se situează pe poziţia 6 în “Top 15 al celor mai spectaculoase castele din lume”, iar pe prima poziţie în clasament se află Castelul Hohenzollern din Germania.
Poliţa RCA despăgubeşte vătămările corporale şi daune morale, nu doar reparaţia maşinii.
Românii nu ştiu însă că pot cere acest lucru sau se tem de durata mare a soluţionării acestor dosare.
Există două variante de soluţionare a dosarelor de daune morale: pe cale amiabilă, sau în instanţă.
Prima poate dura câteva luni, dar se obţin mai puţini bani. Procesele, în schimb, durează ani de zile, însă, potrivit specialiştilor, se pot câştiga de cinci ori mai mulţi bani decât prin negociere cu societatea de asigurări.
În 2009, daunele morale şi vătămările corporale au reprezentat 2% din totalul daunelor plătite de companiile de asigurare, iar anul trecut, 3%.
În acest an, specialiştii spun că procentul se va dubla.
Studenţii au început astăzi protestele pe termen nelimitat la sediul Ministerului Educaţiei.
Ei sunt nemulţumiţi de prevederile din Legea educaţiei privind eliminarea reprezentanţilor lor din forurile decizionale din mediul universitar.
La protest au venit încă de ieri studenţi din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Galaţi, Iaşi şi Petroşani.
Studenţii şi-au început seria de proteste lunea trecută, când în toate centrele universitare din ţară a avut loc o grevă japoneză.