Ştiri 20 septembrie 2012
Evenimentul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Tomisului timp de două zile, în Aula Magna a Universităţii Ovidius.
Proiecţiile vor începe de la ora 16 şi prezintă mănăstiri din două zone ale Serbiei.
Programul românesc va cuprinde video-clipurile cu „Cântece creştine” interpretate de Ileana Şipoteanu şi adunate de compozitorul Dumitru Lupu din mănăstirile româneşti.
Festivalul de film este organizat de o echipă de cineaşti din Serbia, care a răspuns invitaţiei Ligii de prietenie româno-sârbe, şi a Senatului Universităţii „Ovidius”.
Intrarea va fi liberă.
Şoferii care blochează maşinile parcate regulamentar ar putea primi amenzi.
Aşa prevede un proiect de lege iniţiat de doi deputaţi şi aflat pentru dezbatere în Senat.
Astfel, dacă va fi aprobat de Parlament, şoferii care blochează maşinile parcate regulamentar vor fi amendaţi cu sume până la 500 de lei şi tot ei vor suporta eventualele daune produse de cei care au fost blocaţi şi încearcă să iasă din parcare.
Limita de viteză pentru circulaţia rutieră în Mamaia a fost crescută la 70 de km/h.
Poliţiştii rutieri au ridicat restricţia de viteză din staţiune, dar spun că intenţionează să reducă limita de viteză pe o altă arteră principală, respectiv pe Bulevardul Aurel Vlaicu.
Totodată, au fost îndepărtate limitatoarele de viteză, cât şi separatoarele de drum care-i împiedicau pe şoferii care veneau dinspre Năvodari să vireze la stânga prin dreptul barierelor, către Satul de Vacanţă.
De astăzi vremea se răceşte pe litoral dar şi în restul ţării.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o informare meteo de răcire accentuată în toate zonele ţării, valabilă astăzi şi mâine.
Din această seară, în Dobrogea temperatura aerului va marca o scădere accentuată iar vremea va deveni rece pentru această perioadă din an.
Temperaturile maxime nu vor depăşi valoarea de 15 grade celsius iar răcirea va fi asociată cu intensificări ale vântului şi ploi temporare.
De sâmbătă vremea se va încălzi uşor, iar temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 20 de grade celsius.
La Constanţa va fi construit un bazin olimpic.
Universitatea Maritimă Constanţa a preluat în administrare, Complexul Sportiv Hidrotehnica ce se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare.
Astfel pe lângă investiţiile făcute la reabilitarea sălii de sport, va fi construit şi un bazin olimpic de înot, singurul de acest fel din judeţ.
Facilităţile complexului vor deservi sportivii din cadrul UMC, cei ai Clubului Universitar Neptun, dar bazinul va fi deschis, în funcţie de programul sportivilor, şi pentru publicul larg.
Valoarea investiţiei se ridică la 21 de milioane de euro.
Oraşul Constanţa va fi supravegheat video.
În prezent, oraşul nostru se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de accidente, dar şi a numărului de tâlhării comise pe stradă.
În acest sens, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a anunţat că, în curând, pe raza municipiului Constanţa vor fi montate peste 300 de sisteme video performante.
Astfel, în zonele Capitol, ICIL, Casa de Cultură, Dacia, CET, şoseaua Mangaliei, şoseaua IC Brătianu, Bulevardul Tomis şi la intrarea în staţiunea Mamaia, dinspre Năvodari vor fi amplasate camerele de luat vederi ce vor funcţiona non-stop.
Hotărârile Parlamentului pot fi contestate de Curtea Constituţională.
Aceasta a decis, ieri, că actul normativ care stabileşte că hotărârile Parlamentului nu mai pot fi contestate la CCR este neconstituţional.
Mai mulţi parlamentari au depus o sesizare care susţinea că, prin scoaterea unor hotărâri ale Parlamentului de sub controlul CCR, acestea nu ar mai putea fi atacate în niciun fel şi “ar putea avea orice conţinut”.
Carnea şi produsele din carne se vor scumpi în perioada următoare.
Măsura va fi aplicată din cauza secetei de anul acesta care a lăsat fără furaje crescătorii de animale.
Aceştia susţin că furajele, care reprezintă circa 60% din costul cărnii, s-au scumpit exagerat în ultimul timp.
Astfel, specialiştii din industria cărnii se aşteaptă până în iarnă la scumpiri de peste 10%, în special la carnea de porc şi de pui.
40% dintre copiii din România sunt supraponderali.
Aceasta este concluzia unui studiu recent efectuat de Institutul Parhon din capitală.
Principalele motive sunt sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă.
Specialiştii recomandă părinţilor ca la orice creştere în greutate anormală, copilul să fie dus la medicul specialist, pentru a urma un tratament de combatere a obezităţii.
Aproape jumătate dintre angajaţii români lucrează peste program.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de o companie de recrutare on-line.
Principalii factori ce îi determină pe angajaţi să lucreze după încheierea orelor de lucru sunt volumul mare de muncă şi teama că îşi vor pierde jobul.
De asemenea, 20% dintre angajaţii români afirmă că sunt foarte prinşi în slujba pe care o au şi nu pot să se deconecteze complet nici în timpul liber.
Comisia Europeană va finanţa lucrările de izolare termică a blocurilor din ţara noastră.
Este vorba doar despre clădirile construite înainte de anul 1990 şi în care locuiesc oameni cu venituri modeste.
Proprietarii vor trebui însă să contribuie cu minimum 10% din sumă.
Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, bani proveniţi de la Comisia Europeană, Guvern şi autorităţile locale.
Proiectele pot fi depuse de la jumătatea lunii viitoare.
Datele oficiale arată că, în perioada 1950-1990, la nivel naţional au fost construite 220 de mii de apartamente.