Ştiri 16 octombrie 2012
Biserica Ortodoxă Română şi-a motivat refuzul prin faptul că moaştele sunt păstrate în întregime şi nu pot fi împărţite.
La sfârşitul săptămânii trecute, sute de bulgari au călătorit până la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva.
Aceasta mai este cunoscută în Bulgaria sub numele de Sfânta Petka.
RATC va păstra controlorii în autobuze.
Conducerea instituţiei a luat decizia de a nu adopta noua formă de control implementată la Bucureşti, şi anume sistemul controlorilor care stau la urcarea în autobuze.
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa dispune de 50 de echipe de control care verifică zilnic călătorii de pe toate liniile de autobuz.
De asemenea, la fiecare capăt de linie sunt echipaje de jandarmi.
RADET Constanţa a început, de ieri, probele la rece în vederea pregătirii furnizării energiei termice pentru populaţie.
Acestea vor fi efectuate pentru echilibrarea sistemului de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru încălzirea locuinţelor.
În funcţie de evoluţia temperaturilor exterioare, RADET Constanţa va executa probe pe toată reţeaua de termoficare. Acestea vor începe cu câteva zile înaintea furnizării energiei termice pentru încălzire.
Campania de vaccinare antigripală va începe la sfârşitul acestei luni.
Ministerul Sănătăţii va utiliza 1 milion de doze de vaccin pentru care a alocat 11 milioane de lei.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită, vor fi imunizate persoanele care au peste 65 de ani, bolnavii – în special cei cu boli respiratorii şi cardiovasculare – copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, precum şi personalul medical.
Campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Bacalaureatul profesional va rămâne în Legea Educaţiei.
Deputaţii din Comisia de învăţământ au respins cererea de reexaminare adresată Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a declarat că acest tip de examen există, în ţări precum Franţa, din 1985, iar în Austria a fost implementat de anul acesta.
Astfel, orice elev poate opta pentru Bacalaureatul profesional dacă nu doreşte să urmeze cursuri universitare.
Liceele performante ar putea primi laptopuri sau tablete.
Declaraţia aparţine Ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a adăugat că proiectul ar putea începe în liceele foarte bune, care ar putea primi ca o recompensă laptopuri sau tablete.
Potrivit ministrului Educaţiei, profesorii ar putea astfel să-şi pregătească acasă lecţia adecvată nivelului clasei la care predă, iar învăţarea ar fi personalizată.
Ecaterina Andronescu a mai arătat că în prezent sunt disponibile aproximativ 100.000 de lecţii în format electronic, dar în unităţile de învăţământ sunt cel mult câte trei laboratoare de informatică.
Personalul didactic din învăţământul preuniversitar va beneficia de gradaţie de merit, acordată prin concurs.
Comisia de învăţământ a Senatului a dat raport favorabil, cu un amendament, unui proiect de lege în acest sens.
Potrivit proiectului, această gradaţie se va acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar şi va reprezenta 25% din salariul de bază.
Prevederile vor intra în vigoare din anul şcolar 2013-2014.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, iar Senatul are rol decizional în acest caz.
România va încerca să limiteze vânzarea de teren agricol către cetăţeni străini.
De la 1 ianuarie 2014, această piaţă se va liberaliza.
Astfel, persoanele fizice care nu au cetăţenia română vor putea cumpăra teren în ţara noastră.
Agenţia Domeniilor Statului va da avizul pentru astfel de solicitări.
În prezent, cetăţenii străini pot cumpăra teren agricol în România dacă au reşedinţă stabilă în ţara noastră.
Depunerea de proiecte pentru reabilitare termică se va face din 15 noiembrie.
Ministerul Dezvoltării Regionale anunţase iniţial că proiectele de creştere a eficienţei energetice a blocurilor cu finanţare din fonduri europene pot fi depuse de la 1 noiembrie.
Reprezentanţii ministerului au declarat că decizia fost luată pentru a permite analiza tuturor propunerilor trimise de potenţialii beneficiari.
În acest fel, Ministerul Dezvoltării Regionale doreşte să reducă riscul apariţiei eventualelor neclarităţi în procesul de accesare a fondurilor europene destinate acestei operaţiuni.
Anul viitor ar putea fi lansat un proiect pentru construirea canalului Siret-Bărăgan.
Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a adăugat că a discutat la Bruxelles despre investiţiile în zona de îmbunătăţiri funciare şi a vorbit şi despre canalul Siret-Bărăgan, unde este nevoie de finanţare.
Ministrul a mai spus că investiţiile de anul viitor vor fi sub 50 de milioane de euro, dintr-un total estimat pentru întregul canal, de 2,6 miliarde euro.
Seceta ar putea afecta şi culturile de toamnă.
Declaraţia a fost făcută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin care a adăugat că cele mai expuse secetei sunt culturile de grâul şi rapiţă.
Ministrul a afirmat că instituţia pe care o conduce pregăteşte în prezent măsurile necesare astfel încât să prevină efectul pe care l-ar putea avea seceta.
Ministerul Agriculturii anunţa în luna august că seceta a afectat anul acesta aproximativ 40% din suprafaţa arabilă a României.
Permisele auto vor putea fi preschimbate mult mai uşor.
Anunţul a fost făcut ieri de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa, comisarul şef Romeo Tecău.
Astfel, se va elimina necesitatea procurării şi completării de către cetăţeni a formularelor aferente, care vor fi tipărite direct la ghişeele de primire a documentelor, în sistem informatic.
De asemenea va fi posibilă şi încasarea contravalorii documentelor emise, la ghişeele serviciilor judeţene de profil. Modernizarea în totalitate a Sistemului de permise auto se va finaliza în primul semestru al anului viitor.
Apa de la robinet poate avea efecte negative asupra sănătăţii.
Aşa susţin specialiştii australieni, care au explicat că până să ajungă să curgă la robinet, apa trece prin conducte pline de rugină şi bacterii.
Micro-organismele sunt distruse de clorul pus în apă, însă procedeul generează mai multe reziduuri.
Cei mai expuşi problemelor provocate de apa de la robinet sunt persoanele care au sistemul imunitar slăbit sau cei aflaţi în convalescenţă.
Printre afecţiunile de care se pot îmbolnăvi oamenii, se numără cancerul la vezica urinară, dar şi probleme de fertilitate.
Ca măsură de prevenţie, specialiştii recomandă instalarea unui filtru la robinet sau fierberea îndelungată a apei.